Саудиска Арабија ги продолжи ограничувањата применети во рамките на борбата против новиот вид на корона вирус (Ковид-19) за уште 20 дена.

Додека борбата против вирусот корона продолжува низ целиот свет, мерките преземени од некои земји се зголемуваат. Саудиска Арабија исто така ги продолжи ограничувањата наметнати на 4 февруари за уште 20 дена. Според мерките најавени од Министерството за внатрешни работи на Саудиска Арабија, забранети се состаноци, забави и настани, додека рестораните, кафулињата и киносалите ќе останат затворени. Најавените мерки ќе важат во Саудиска Арабија од 22:00 часот по локално време. Министерството ќе направи проценка на состојбата со епидемијата во земјата во првите 10 дена од мерките.

Додека вкупниот број на случаи со вирус на корона во Саудиска Арабија се зголеми на 372 илјади 732, бројот на луѓе кои починаа поради вирусот корона беше 6 илјади 433. Од друга страна, Саудиска Арабија одлучи да ги запре пристигнувањата од 20 земји на 3 февруари. Министерството за внатрешни работи на Саудиска Арабија објави дека саудиските граѓани, дипломати, здравствени работници и нивните семејства се изземени од одлуката.

Во одлуката донесена од Саудиска Арабија, влегуваат САД (САД), Англија, Јужна Африка, Франција, Германија, Ирска, Италија, Португалија, Швајцарија, Аргентина, Бразил, Пакистан, Индија, Индонезија, Јапонија, Шведска, Египет, Обединето Арапско Емирати (ОАЕ), Либан, вкупно 20 земји, вклучувајќи ја и Турција.

Извор:iha.com.tr