Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган денес објави дека Турските вооружени сили ќе ги прошират операциите против терористичката организација ПКК во областите каде сè уште има силни закани. „Без оглед во која дупка ќе се сокријат, ние ќе најдеме терористи и ќе ги уништиме таму“, рече Ердоган во обраќањето пред учесниците на Конгресот на владејачката партија на Турција за правда и развој во Трабзон.

За време на антитерористичката операција во областа Гара во северен Ирак, неодамна турските сили пронајдоа тела на 13 турски државјани кои беа брутално убиени од терористите на ПКК. – Ние се бориме против терористичката организација ПКК, чие минато е полно со масакри врз невини цивили и чија подлост е до степен до кој тие брутално ги застрелаа тие невини и невооружени луѓе – рече Ердоган. Турските сили минатата недела спроведоа четиридневна антитерористичка операција „Клаут-орел 2“ во ирачкиот граничен регион Гара, за да спречат ПКК и другите терористички групи да ги утврдат своите позиции за извршување терористички напади врз Турција. – Станицата беше исклучително важен и проблематичен регион, и падна.

По Божја волја, работата е завршена – рече Ердоган. Тој најави дека операциите во кои турските сили направија важни чекори наскоро ќе бидат проширени кон региони каде сè уште има силни закани. „Со цел никогаш повеќе да не доживееме слични напади, остануваме на места што ги правиме безбедни се додека е потребно“, рече Ердоган. Турскиот претседател го критикуваше недостатокот на јасна и недвосмислена поддршка за Турција и осудата на терористичкиот масакр во кој беа убиени 13 турски државјани. – Освен неколку тивки гласови, не видовме некој да се крене против убиството на 13 невини луѓе. Запад, каде си сега? – рече Ердоган и додаде дека излегоа сите оние кои не ја нарекуваат ПКК терористичка организација, не ги нарекуваат тероризам и терористички масакри со нивните вистински имиња и кои се обидуваат да ги сокријат своите валкани игри, предавнички заговори и марионети. да светне.

Турскиот претседател Ердоган исто така рече дека лицемерието на оние кои ја поддржуваат терористичката организација ПКК го предизвикува гневот на Турција, но исто така ја потврдува исправноста на политиките и операциите на земјата.