Германија одлучи да го укине локдаунот поради стабилизирање на епидемиолошката состојба, но одредени мерки сè уште остануваат на сила во оваа земја. Германскиот министер за здравство Јенс Шпан денес изјави дека падот на бројот на заразени и зголемената масовна вакцинација значи укинување на мерките за блокада, но тој повика на претпазливост, имајќи предвид дека е идентификуван нов заразен вид на вирусот .

„Постојат сè поголеми барања да се стави крај на блокадата и тоа е можно, но мора да бидеме внимателни да не го загрозиме сето она што го постигнавме досега“, изјавил Спан на прес-конференција. Од почетокот на епидемијата, потврдено е дека во Германија се заразени 2.369.719 лица, додека починале 67.206 лица.