Денеска во Истанбул се клањашњ џеназе намаз на починатион турски учењак и мудерис М. Емин Сарач. Еден од водечките турски учењаци од областа на хадисот, тафсирот и фикхот М. Емин Сарач почина пред два дена на 92-годишна возраст, а денес му беше клањато џеназе намаз пред џамијата Фатих во Истанбул.

İlahiyatçı Muhammet Emin Saraç son yolculuğuna uğurlandı

Сарач држеше предавања од областа на хадисот, тафсирот и фиксот веќе шест и пол децении и уживаше голема репутација во Турција и пошироко. Тој беше познат како еден од последните мудериси на џамијата Фатих во Истанбул и е татко на претседателот на турскиот совет за високо образование (ЈОК) Јект Сарач и бизнисменот Фатих Сарач.