Појасот Газа, со кој управува Хамас, денес ја започна својата кампања за вакцинација против коронавирус по пристигнувањето на првите вакцини во окупираната крајбрежна област. Поранешните министри за здравство и неколку медицински работници беа вакцинирани со руската вакцина Спутник V пред десетици камери. Повеќе медицински работници и пациенти со хронични заболувања ќе започнат да примаат вакцини во вторник, пренесува АП. Кампањата за вакцинација „ќе резултира во поголем имунитет меѓу луѓето и понатамошно спречување на ширењето на пандемијата“, рече портпаролот на Министерството за здравство, Ашраф ал-Кедра. Областа прими само 22.000 дози вакцина, мал дел од потребното за имунизација на два милиони луѓе во Појасот Газа, вклучувајќи околу 1,4 милиони луѓе постари од 18 години.

(Вијести.ба / ФЕНА)