Еден бар во Тел Авив, во соработка со општинските власти, неодамна започна невообичаен начин на работа: секој што ќе дојде таму да се вакцинира против ковид, , ќе добие и бесплатен пијалок. Понудените пијалоци се, секако, безалкохолни како мерка на претпазливост. Иако досега, според Министерството за здравство, речиси 50 проценти од израелските 9,3 милиони луѓе биле вакцинирани со единечна доза на вакцина против ковид, а 35 проценти ги примиле двете дози на вакцината Фајзер, властите се загрижени дека мотивацијата на населението може постепено ослабне.на тој начин ги забавува израелските планови за повторно отворање на економијата. Со цел да го привлече локалното население да одговори на програмата за вакцинирање, гастропабот Јениа од Тел Авив, во соработка со градските власти, излезе со идеја да понуди и безалкохолен пијалок покрај вакцината.

Во природата на човекот е да цени секакви стимулации, особено кога се бесплатни и вкусни, па барем тој понуди нешто што малкумина би го одбиле. „Мислев дека е навистина добра можност да дојдам во барот и да се вакцинирам истовремено, со оглед на тоа што немав ниту време ниту можност да одам на друго место“, изјавил Меј Перез, еден од оние што го искористија примамлива понуда.

(Вијести.ба / Хина)