Рускиот претседател Владимир Путин денес изјави дека руските вакцини се исто така ефикасни против новите сорти на коронавирус што се шират во Европа. На состанокот со директорот на Федералната медицинско-биолошка агенција, Вероника Скорчова, тој изјави дека руските вакцини се ефикасни против видови на коронавируси кои денес „ги плашат сите во Европа“, а не само во Европа. Скворцова изјави дека досега се идентификувани 3,5 илјади мутации на коронавирус во Русија, но посочи дека сите тие се единечен нуклеотид и немаат никакво значење за вирусот како целина, со исклучок на седум мутации, чија фреквенција надминува пет проценти во човечката популација. Во Русија во моментов има три вакцини против вирусот КОВИД-19 „Спутник V“, „Епивакорона“ и „Ковивак“. Официјална Русија не остана должна на никого за барањето за купување вакцини, но во моментов нема капацитет да ги прифати сите барања, изјави денеска портпаролот на Кремlљ, Дмитриј Песков. Песков го коментираше барањето на претседателот на Чешка, Милош Земан, за купување на „Спутник V“ од Русија.

– Русија внимателно одговара на секое барање и се обидува да обезбеди што е можно повеќе вакцини на земјите кои се соочуваат со недостаток на дози. Имаме премногу барања, а нашите производствени капацитети не се доволно големи за да го прифатиме барањето на сите – објасни Дмитриј Песков.