Понекогаш луѓето можат да најдат вселенски објекти на изненадувачки места. Се разбира, за оние кои сакаат мистерии, би било пожелно да откријат некои вонземски артефакти. Но, дури и вештачкиот сателит што падна на Земјата може да биде извор на многу прашања. Тешка топка од титаниум, за која се верува дека е дел од руско вселенско летало, е откриено на плажа на Бахамите, објави Индипендент. Предметот го пронашол британската државјанка Манон Кларк, пренесува весникот.

„Одевме наоколу и ја забележавме  светла, како сребрена месечина да зирка од песок“, рече таа. „Од страна можевме да видиме руски натпис, па започнавме да копаме за да видиме повеќе, што беше малку смел потег со оглед на тоа што немавме идеја за што станува збор. Според „Индипендент“, објектот може да биде резервоар за гориво со хидразин за сателит или вселенско летало; сепак, не е јасно како заврши на Бахамите.

Рускиот текст на предметот вели дека тој има работен температурен опсег помеѓу -170 и -196 степени Целзиусови, капацитет од околу 43 литри, максимална тежина од околу 41 кг, а исто така сугерира дека можеби е направен во 2018 година. Руските власти сè уште не ги коментираа извештаите.