Последниве денови се повеќе пристигнуваа извештаи од нашиот регион, поточно од БиХ и Србија, за мистериозни авиони, хеликоптери, па дури и беспилотни летала кои наводно вршат некаков вид запрашување. Ова се претпоставува дека се прави преку ден и ноќ, а авионите што го прават тоа се без ознаки, т.е. тие немаат ниту една земја на припадност или регистарски број.

Засега има многу малку информации, претежно коментари на разни портали и социјални мрежи. Сепак, Сараевско Ослобоѓење напиша за тоа и се обиде да дознае информации од надлежните органи, што се покажа како неуспешно. Написот е архивиран овде. Особено интересен е разговорот со Петро Николиќ, шеф на локалната канцеларија во селото Кушадак во близина на Младеновац (околу 30 километри од Белград), кој контактирал со порталот srbin.info.

Тој изјави дека веќе 3 ноќи по ред, дронови летаат над неговата населба, притоа вршејќи запрашување на надморска височина од околу 800 метри, проследено со необележани хеликоптери. Тој вели дека е воен ветеран со искуство во ПВО и дека е добро обучен за проценка на висината и брзината на леталата. Разговорот можете да го слушнете тука:

Некои наводни сведоци на социјалните мрежи тврдат дека се чувствуваат лошо по ваквата прашина и дека имаат метален вкус во устата. Некои шпекулираат дека сме отруени од вирусот корона и дека не случајно започнал нов бран пандемии во регионот со овој феномен, со т.н. Британски вид.

Малку информации има, а она што е објавено на Youtube и Facebook е експресно избришано. Затоа, ако имате какви било информации, препораки, фотографии или видеа, испратете на нашата е-пошта на: dubainewsportal@hotmail.com i desk@logično.com.