Турското кафе кандидат за листата на УНЕСКО за нематеријално наследство.

turska-kahva-kandidat-za-unesco-listu-nematerijalnog-naslijeda

Турското кафе, како неодвоив дел од неговата култура и традиција,ќе биде сврстено на листата на УНЕСКО за нематеријално културно наследство.
После состанокот на одборот на стручњаци, Организацијата за образование,наука и култура на Обединетите нации (УНЕСКО) кој ќе се оддржува во главниот град на Азербеџан-Баку, измежу 2 и 8 декември ќе биде познато дали турското кафе ќе биде прифатлив избор за сместување на листата на нематеријално културно наследство,како вистински одраз на глобалната култура и разноликост.
Извори од УНЕСКО сметаат дека турското кафе,елемент на културата и традицијата  на Република Турција без оглед на се ќе биде сместено на оваа листа.
Во поранешните години многу други нематеријални елементи на турската култура беа ставени на листата на УНЕСКО како дел од нематеријалното наследство, како на пример : свадбените вечери-кешкек, дервишите,традиционалното борење со употреба на масло, како и театарот на сенки.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


five × 2 =

%d bloggers like this: