krv

Линц: Австријците ја одбија донацијата на Муслиманската крв.

Црвениот крст на Австрија односно австриската покраина Горна Австрија ја одби акцијата донација на крв на ” Исламската заедница ” во Линц.

Муслиманскиот клуб го критикуваше оваа однесување на Црвениот крст, сметајќи дека наводно од медицински причини особите од муслиманскиот свет не се погодни за донација на крв.

Црвениот крст го образложи овој свој негативен став со образложение дека одобите од просторите на југоисточна Европа имаат зголемен број на хепатит Б антитела.

”Факт е дека во многу краеви на југоисточна Европа постои зголемено присуство на хепатит Б антитела. Заради тоа кај нас постои воздржаност за лицата од ове региони ”, објасни главниот лекар на централата на Линц, Кристијан Габриел.

Муслиманското општество укажува дека отворено е прашањето колку е ризична крвта на родените муслимани во Австрија.

”Тоа што многу муслимани, со австриско државјанство, родени и израснати во  Австрија, како и кога биле вклучени целко време во домашниот здравствен систем, очигледно нема значење” со чудење констатира оваа здружение.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


6 × nine =

%d bloggers like this: