mapa

Малезискиот авион летал четири часа после последниот контакт ?

Извештајот на американските истражители вклучени во истрагата го покрена и прашањето дали пилото или некој друг во авинот намерно ја оневозможил радио врската од кокпитот.

Malezijski avion leteo četiri sata posle poslednjeg kontakta?

Американскиот весник “Vol strit džurnal” пишува дека во истрагата се сомнева дека мелезискиот авион летал четири часа после последниот контакт со контролата на летот, тоа е констатирано на основа податоците од моторот на вионо, кои “автоматски ги запишуваат и пренесуваат до земјата до  – авио-хангарот за оддржување на авионите, како дел од рутинскиот програм за оддржување“.

Извештајот на американските изтражители вклучени во истрагата каде  исчезна авинот на летот од Куала Лумпур до Пекинг пред шест дена покрена многу прашања, заошто Боингот 777 летал без контакт со контролата за летање, и дали имало некого во  контролата на летање во тоа време, дали пилотот или некој друг во леталото намерно ја оневозможиле радиоврската од кокпитот за да се избегне откривањето, а потоа леталото пренасочи.
Истрагата на авијацијата и националната безбедност веруваат дека авионот летал вкупно 5 часа, врз основа податоците преземени и испратени автоматски до земјата од Боингот 777, процес кој представува ”дел од рутинското оддржување и следење на работата на моторите”, наведува “Vol strit džurnal”.

Мониторинг системот на моторот и кокпитот во авионот кои ги остава производеителот, односно компанијата “Rols-Rojs”, периодично испраќаат податоци за состојбата на моторот, операциите и движењето на авионот.

Извор: Tanjug

Дубаи-Портал.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


five × = 25