леб

Вака изгледа леб стар 2000 години

Ова што го гледате на сликата најверојатно го представува најстариот тост-леб на светот. Векна-парче леб археолозите го открија во урнатините на древниот антички град Помпеја.

Ovako izgleda hleb star 2000 godina

Кружната погача пронајдена под слоевите на пепелот во Помпеја стара е два милиони години. Во прашање е леб кој ја преживеал разорната ерупција на вулканот Везув, кој овој дневен град го срамнала со земја во првиот век на новата ера..,..
На врвот од лебот и понатаму е забележлив печатот за квалитет  со кој римските пекари ја докажувале автентичноста на својот производ, како купувачите не би бле излажани и би добиле неквалитетен леб кој не подлегнува на стандардите. Олку сочуваниот леб не тера да размислеме за минатиот живот и како несреќата од катастрофални размери може да не снајде било каде и било кога., па дури и од наизглед еден сосема мирен ден.

(Дубаи Портал / RidiculouslyInteresting)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− three = 1