сан11

Шанлиурфа, град на Пејкамберот, се популарна дестинација за туристите..

Шанлиурфа, град на југоистокот на Турција, познат е и како “ град на пејкамберот“, а најмногу се истакнува по верскиот туризам и културни вредности.

Екипата на Анадолу Агенцијата, одлучила да направи фоторепортажа за овој град, кој најмногу е познат како место каде што е роден пејкамберот Ибрахим или Абрахам.

Во Шанлиурфа живеат различни етнички групации меѓу кои се Курдите и Арапите. Покрај овој град, на оддалеченост од осум километри протекува реката Еуфрат..,..

Зборот “шанли“ на турскиот јазик има значење “ славен, голем, достоинствен“ и градот Урфа овој преубав префикс го доби во 1984 година, заради постигнување на нејзините граѓани во текот на Ослободителната војна во Турција..,..

Овој град сега се развива во рамките на проектот “Југоисточна Анадолија“, а туризмот е многу развиен во оваа земја во текот на последните години. Шанлиурфа ја посетуваат и домашните и странските туристи, а најголемо внимание во овој град го добивва местото Баликлигол, каде наводоно е роден пејкамберот Ибрахим.

san2 san3 san4 san5

Дубаи Портал.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


five − 3 =

%d bloggers like this: