ердоган-хиџаб

Ердоган: Противниците на Хиџабот и движењето на Фетулах дејствуваат заедно

Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган денес истакнал како противниците на хиџабот и “ оние кои хиџабот го сметаат за секундарна, споредна обврската во исламот“ сега се обединија.

 

Тие се, како што истакна Ердоган, сега заедно во еден ред. Тој со тоа алудираше на фетвата на Фетулах Ѓулен кој дозволи симнување на хиџабот како би им се довзолило на девојките да студираат. Тој истакнал дека новата Турција после ударите од две страни: “ Тие напаѓаат  и нивната цел е Турција, а не мене лично. Тие копнеат за стара Турција“.

Ердоган ова го изјавил на еден од универзитетите во Истанбул, каде потврдил дека Турција ќе продолжи со својата борба против паралелната држава. притоа додавајќи уште “ Ние мора да ги решаваме нашите внтарешни проблеми, и нема враќање во стара Турција.“ Тој уште додал: “ Нема враќање во назад. Нашите непријатели, како оној на Ѓулен и останатите внатре работаат за странските меѓународни интереси и за некои надворешни безбедносни структури, наместо да се стават во служба на сопствениот народ. Од друга страна, ние не работиме на обезбедување на слободите на поедини одредени личности, ние сакама слободата да ја оствариме слободата за целиот турски народ“.

Фетулах Ѓулен беше еден од ретките “исламски мислители“ кој не се спротивстави на одлуката на турските власти го исфрлат хиџабот од универзитетот, туку тој издаде фетва и побара од припадниците на својот џемаат да го симнат хиџабот како би можеле да студираат на турските, со што ги разгневи иние вистинските исламски учењаци и мислители, а од кои и веднаш оваа одлука беше осудена.

Тоа е лицето на паралелната држава, меѓународен интерес за враќање на Турција назад, ама тоа јас нема да го дозвола, како и мојата влада, а особено мојот Турски народ, притоа потенцирајќи во својот говор и на сите одниее кои од надвора сакаат да вмешаат прсти во модерното и напредно уредување на Турција, кое за жал не им одговара, на она што тие си го зацртале.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


six + 6 =

%d bloggers like this: