албанија

Наскоро се привршува со реализацијата на проектот: “Голема Албанија“

албанија

Низата до настани на овие простори покажува дека набрзина се работи на проектот зтар повеќе од еден век. Експери: Се приведува кон крајот соединувањето на Албанците на Балканот, а тоа би можело да го дестабилизира целиот регион.

Заедничката седница на албанската и косовската влада во Тирана, одржана под мотото “една земја, еден народ, еден сон“, која резултира со потпишување на 11 “меѓудржавни“ додовори, соседните држави тоа го протолкуваа како уште еден потег на дестабилизација на балканот, додека пак реакцијата од светот изостана.

Клучни играчи на балканските простори ги затворија очите на фактот дека премиерот Иса Мусатфа и Еди Рама на кријат дека Косово и Албанија и ги сметаат како една територија, а исто така и порачале дека границите помеѓу двете држави нема да постојат.

“Голема  Албанија“ или сон за соединување на сите Албанци, претставува ноќна мора за Македонија, Србија, и Црна Гора, чии делови би требало да бидат дел од Голема Албанија.

- Постојат сни кои се сонуваат ама и остваруваат. Таков е и оној за “Голема Албанија“, кој се приведува кон крајот и веќе станува јаве. Од призренската лига тој проект се реализира и воено и политички, економски и културно… А сонот за соединување ќе биде реализиран во рамките на заедничкиот европски простор.

Проектот “Голема Албанија“, се наведува дека ќе опфаќа “четири вилајети“ – косовски, битолски,јањински и скадарски – и тој ги загрозува границите на четири балкански држави.

А, значаен чекор во реализацијата на овој проект, според мислењето на историчарот од Црна Гора Будимир Алексиќ, направен е во 1999 година со нападите на НАТО врз Србија, кои резултираа со одвојување на Косово.

velika albanija

- Сега на дневен ред е Македонија. Минатогодишното создавање на “Република Илирида“, албанска држава на сред Скопје и барањето Македонија да се федерализира, претставува најнов и најсериозен акт во продолжување на процесот кој се означува како големоалбански проект на југот на Балканот.

Веднаш после мМакедонија следна ќе биде Црна Гора,. во која Албанците  четири општини ги сметаат како свои: Улцињ, Плав, Рожаје и Подгорица.

Притоа се напоменува дека проектот “Голема Албанија“ секогаш има и свои спонзори во светот- во текот на Призренската лига тоа биле Англичаните во Втората светска војна нацистичките и фашистичките сили, а денес тоа се САД и Европската Унија, кои го подржуваат овој проект.

НАТО , на чело со Америка, постепено ја создава Голема Албанија.

Меѓутоа, Душан пророковиќ, директор на Центарот за стратешка латернатива,смета дека конечното создавање на “Голема Албанија“ – малку е можно.

-Проблемот е во тоа што и самиот обид за дестабилизација на Балканот, иако некои западни сили ќе имаат интереси да донекаде го дестабилизираат овој простор во иднина. пишуваат “Новости“

Создавањето на “Голема Албанија“ би им одговарало само на Албанците, ама и укажува на тоа дека големите сили не се благонаклонети да гледаат на големи државотворни проекти на мали балкански народи.

-Денес , заради тоа сите ние сме заложници на несреќните потези на западните чекори во минатите години, кои врз основа на своите интереси се нанесуваат штети на други, и со тоа менува географијата врз основа своите потреби.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


4 + six =