Русија ќе стави вето на резолуција за малезискиот авион

ruski ambasador

Рускиот амбасадор во ОН вели дека Москва ќе стави вето на резолуцијата на Советот за безбедност на ОН за создавање на трибунал кој ќе ги гони виновниците за соборување на малезискиот патнички авион над источниот дел на Украина во јули 2014 година.

Амбасадорот Виталиј Чуркин вели дека ако резолуцијата усвои доволно гласови за да биде усвоена, Русија ќе стави вето. Во авионската несреќа загинаа 298 луѓе. Украина и многу западни влади сметаат дека авион е соборен од страна на проруските сепаратисти. Русија негира каква било вмешаност, a за падот на авионот ги обвинува украинските сили.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× seven = 49

%d bloggers like this: