valuta kineska

Започна глобалната војна: Кина тргна да ја уништи Америка.

 

vbdjeiochj

Пред речиси седум месеци 15.јануари, Швајцарската национална банка го шокира светот, прекинувајќи вештачки да ја одржува швајцарската франка.

На ист начин завчера преминала и Народната Банка на Кина, само со таа разлика што таа вештачки јуанот го одржувала висок, исфрлувајќи дневно и по милијарда долари во странски резерви, а најмногу во амаерикански долари.

Со крахот на глобалната трговија, паднаа и кинеските извезувања, а Кина повеќе не може да ја избегнува глобалната војна на валути.

Сега Кина отворено ја намалува цената на извозот ризикувајќи го одливот на капитал, глобалната војна на валути и официјално влезе во финална фаза во која целта на секоја централна банка е трка до дно.

Од народната банка на Кина вчера изјавиле дека јуанот од сега  па понатаму подобро ќе ја рефлектира пазарната сила, иако е малку веројатно дека централната банка ќе го толерира обезвреднувањето, ако мисли да ја одржи финансиската стабилност и избегне одлив на капитал.

Обезвреднувањето од речиси 2% кое преку сентралниот паритет е наместено во вторникот, опишано екако “ еднократна ревизија“ на Народната Банка на Кина. Првата ефективна вредност на јуанот порасна за речиси 15% во минатата година, а централната банка рекла дека сака да ја исправи ова девијација.

Меѓутоа, стапките на местење и објаснување на банките го потресоа регионалниот пазар, бидејќи инвеститорите се убедени дека Кина компетитивно го обезвреднува јуанот како би ја подтикнала својата економија. Домашните цени исто така паднале бидејќи слабиот јуан не може да доведе до одлив на капитал, а со самото тоа и до дестабилизација на финансискиот систем.

Некои сметаат дека можно е ова вест да има врска со одлуката на ММФ ова година да го вклучи јуанот во Специјалните права на извлекување.

Народната банка на Кина ќе продолжи да се бори со стабилноста на валутата, особено бидејќи се верува дека Федералните резерви на состанокот идниот месец да го зголемат федералниот фонд по прв пат во изминатите 9 години.

Неочекувана девалвација на јуанот во вторникот и “корекцијата“ во средата предизвикаа, според наводите на Ројтерс “извесна паника“ на берзите., претпазлива подршка кон ММФ, воздржана реакција на официјален Вашингтон, ама и гнев во американскиот конгрес.

Американската банка Џеј Пи Морган предупредила дека девалвацијата на јуанот внесува закана за дефлација на глобалната економија.

Чарлс Шумер, демократски конгресмен, вчера предложил ММФ на Пекинг да му го забрани долго време посакуваниот пристап на “глобалната корпа на валути“, пренесол лондонскиот весник “Фајненшел Тајмс“. Конгресменот Сандер Левин истакнал дека постојат сериозни причини за сомневање во намерата на Пекинг за девалвација на валутата која може да доведе до “нечесна предност на извозниците “ од Кина.

Најгалсен во осудата на радикалниот потег на НБК вчера бил републиканскиот претседателски кандидат Доналд Трамп.

Девалвацијата на јуанот ќе има разорни последици по американското општество и економија. Тие не уништуваат. Го соборуваат јуанот се додека не добијат што сакаат… Кона се збогати на нас. Себе си се обновија со парите кои ги извлекоа од САД и бизнисите кои ги зедоа од Америка“, изјавил вчера Доналд Трамп за ТВ Мрежата Си-Ен-Ен.

Извор: Webtribune/dubai-portal.com.mk
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


4 × three =

%d bloggers like this: