хитлер-дрога

Хитлер започнал, а останатите го следеле: Со што Германија, САД и Британија ги дрогирале војниците во текот на минатите војни.

хитлер-дрога

Што војниците на германскиот Wehrmacht, а и самиот Хитлер ги држело во еуфорија? Дрога!. Германците биле на кристал мет, а Хитлер на стероиди, тврди германскиот новинар и писател Норман Охлер.

Насловот “Тотална опиеност“ (слободен превод на книгата “Der totale Rausch”) на писателот Норман Охлер, алудира на “ тотална војна“, поим кој влегол во употреба после говорот на Јосеф Гебелс во 1943 година во Берлин. Зборувајќи пред насобраните кои потврдно одговарале само со “Ја“ – “Да“ Гебелс тогаш на насобраната маса луѓе им порачал дека Британците верувале дека Германсите се подготвени на предавање, ама дека не сметале дека војската на Хитлер е подготвена на “тотална војна“.

Новинарот и писател Норман Охлер неколку години го истражувал “апетитот“ на нацистите со средства за опијанување.Притоа го изтражуввал земањето на опојни дроги како ид страна на Третиот рахј, така и војниците. За заова Охлер му раскажувал на Дојче Веле. Тој тврди дека дошол до “шокантни“ соззнанија за “злоупотреба на дрога во нацистичка германија“.

DW: Der totale Rausch – Од каде идеја да напишете ваква книга?
Норман Охлер: Еден берлински ДЈ, мој добар пријател, еднаш ми кажа дека нацистите користеле значителна количина на дрога. До тогаш за вакво нешто не имав слушнато. Сепак сето тоа за мене беше доволно за  старт. Неакако му поверував во тоа, тоа ме заинтригира и ми даде сила да започнам да му се посветувам на Сојузниот архив на Германија, ама и од американските Национални архиввви во Вашингтон и Мериленд.
Првата работа која сакав да ја дознам беа привватните зебелешки на личниот лекар на Хитлер др.Теодор Морела, а на мое воодушевување тие забелешки беа доста темелни и опишуваа како тој го лекувал на Хитлер со години, со честа напомена:“ инекција како и секогаш“, а му давал и  “Eucodal”, кој во стварност претставува многу силе опијат.
 
Дали истата дрога ја користеле и војниците ?
Не. Војниците користеле Первитин, германски производ патентиран вво 1937 година. Первитинот содржел метамфетамини, денес познато како “кристален мет“.
До 1939 година тоа бил лек кој бил во слободна употреба и достапен за секого. Во Берлин бил доста популарен, станал дел од наввиките на луѓето, слично како кафето, за подигнување на енергија. Луѓето земале големи количини на Первитин. Произведувачот на тој медикамент се обидол дури со него да му конкурира и на Кока Кола. Заначи, луѓето го емале, тој делувал и тие биле во состојба на еуфорија од неговвото дејство, а еуфоријата претставувала опис на големо расположение какво и владеело во текот на војната.
 
И наеднаш војската повторно го открила Перветинот?
Војската сватила дека постои дрога која би можела да биде добра за војниците, имајќи го во предвид фактот дека Перветинот човекот го држи долго време буден, дури и по неколку денови. Прваиот пат кога бил користен Германија тогаш ја нападна Полска, а потоа Перветинот е користе и во нападот на Франција во 1940 година. Следејќи ја стратегијата на Blitzkrieg, германската војска пред нападот на Франција порачала 35 милиони таблети Первитин за своите војници.
 
Перввитинот интензивно е користен вво германската војска. Самиот Хитлер не го користел, тој преферилал стероиди – животински хормони кои редовно си ги вбризгувал во вените. После тоа започнал и со користење на Eucodal,, близок роднина на хероинот, ввво фармаколошка смисла. Хитлер го сакал Eucodal,-от особено во есента 1944 година, кога воената ситуација нагло с евлошила. Тогаш тој одлучил да го користи тој силен опијат, кој го правел еуфоричен, па дури и кога ситуацијата ни блиску не била еуфорична. Генералите постојано го предупредувале да ја промени тактиката: “Мора да го завршиме ова. Ќе ја изгубиме војната“. Хитлер за тоа не сакал да слушне, па од др. Морела барал медикаменти кои ќе го направат неранливвв и му овозможат да константно владее со ситуацијата.

Дали за тоа се знаело во Германија?

Никој не знале што др. Морел му давал на Хитлер. Морел за тоа никого не му кажувал, а засигурно ниту хитлер. Сепак голем број на луѓе се сомневале дека се случува нешто чудно. Некои се обидувале да му се приближат на Морел за да откријат што тој му давал на Хитлер. Сепак тоа било тајна помеѓу две особи. (Хитлер-Морел).

Ама, се знаело дека војниците земаат Первитин?
Тоа дека војниците користеле Первитин воопшто не била тајна. На почетокот војската не сваќала декла Первитинот е дрога, мислеле дека конзумирањето на тој медикамент е слично како земање на кафе. Меѓутоа во 1941 година, Превитинот е ставен надвор од законот и прогласен за забранета дрога. Во војската продолжено е неговото користење, меѓутоа сето тоа се премоллуввало со заташкување, така да податоците за дистрибуцијата на количините на Первитинот на рускиот фронт не се јасни како што биле податоците од извештајот за нападо на Францја, каде точно било наведено колку таблети се поделени. Разговарав со еден преживеан воен доктор, кој бил на фронтот кај Сталинград, кој потврди дека тој им издавал Первитин на војниците на тој фронт.

Дали и војските на другите земји исто така користеле стимуланси?

Се дошло до сознание дека германската ввојска користела дроги, ама и дека британската војска користела амфетамини. Значи, Германците биле на кристален мет, а Британците на спеед. Многу американски војници кои биле испратени да им помогнат на Британците, вво Британија користеле амфетамини. Американците ја земале таа дрога, како би можеле да се носат (спротивстават) на залудените (дрогирани) германски војници. Така тој медикамент започнал да “пушта корење“ и во американската војска. Ако обратете внимание на Корејската војска во 1950 година, може да се каже дека тоа била вистинска амфетаминска војна, во која американските пилоти редовно виле “допингувани“. Германците ја започнале употребата на дрогата во војската, а останатите започнале да го следат тој пример.

ЛСД-то, на пример го измисли швајцарски хемичар. Американска разуанувачка служба се обидела да го користи, а на основа експериментите која германската војска ги спроведувала над затворениците во концентрациониот логор Дахау, каде извесен др. Плотер користел мескалин (trimethoxyphenethylamine – психоделичен алкалоид).како би развил посебна техника на испитување заробеници и сведоци. Кога американските војници го ослободиле Дахау, запленале и забелешки за студиите на овој експеримент, и истите биле искористени ввов таканаречениот “Проект Артичок“. Според истиот рецепт, ги користеле овие дроги како би откриле кој е советски агент, а кој не.

Што најмногу ве изненади во текот на повеќегодишното истражување и собирање на материјалите а ова книга?
За мене многу изненадувачко беше откритието дека Хитлер конзумирал дрога во толкави количини.
Норман Охлер, роден 1970 година, наградуван е како германски новинар, писател и сценарист. Пет години го истражуввал материјалот за првата публикација на неговата книга. Тој прекопал во архивите на Германија и Америка, разговарал со сведоци, воени историчари, и лекари. Книгата “Der totale Rausch” во книжарите се појавила на почетокот на овој месец, а наскоро се очекува и англиска веризја на ова дело.
dubai-portal.com.mk

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− four = 0

%d bloggers like this: