ајлан

Семејството на сириското бегалче Ајлан, доби азил во Канада.

ајлан

ОТАВА – Семејството на малиот Ајлан Курди сириско бегалче, чија слика како лежи мртво на една турска плажа го потресе светот, доби азил во Канада, пренесува СБС.

Тетката на починатото детенце Ајлан, која живее во Ванкувер, изјавила дека канадските имиграциони служби одобриле азил за неговото семејство.

Во јануари и фебруари предвидено е во Канада да бидат префрлени 15.000 сириски бегалци, пренесува АФП.

Канада во наредните недели ќе започне да прима сириски бегалци, а до крајот на годината се очекува дека ќе пристигнат 10.000.

Фотографијата на тригодишниот Ајлан Курди како лежи мртов на плажата кај Бодрум на почетокот на септември го обиколи целиот свет.

Неговиот постар, петгодишен брат и мајка-му исто така починале,
 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


nine + = 17

%d bloggers like this: