бата

Заради влошена здравствена состојба, ампутирана ногата на Велимир Бата Живојиновиќ

Velimir-Bata-Zivojinovic-640
На познатиот артист Велимир Бата Живојиновиќ (82) ампутирана му е ногата, заради влошување на здравствената состојба. Познатиот Валтер од филмот “Валтер го брани Сараево“ ја бие својата битка со животот зара гангрена која во меѓувреме напредувала.
Бата бил префрлен во белградскиот КБЦ“Дедиње“, каде е извршена операцијата. Конзилиумот бил едногласен во долуката дека на легендарниот артитс би требало да му се ампутира дел од ногата, меѓутоа конечната одлука ја донела семејството.

Како потврдуваат медицински извори, Бата е опериран во петокот и ногата му е ампутирана над коленото, после што веднаш бил приклучен на апарати за вентилација во интензивна нега.

Со оглед на тоа де ак Бата веќе долги години боледува од дијебетис, ова болест дополнително ја отежнува ситуацијата на постоперативната постапка. Освен дојабетис, Живојиновиќ има и слабо (болно) срце како и проблеми со периферните артерии, што исто така дополнително ја влошува ситуацијата. За него за целото време се грижел посебен медицински персонал.

Velimir-Bata-Zivojinovic-bolnica-640
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


7 + = nine

%d bloggers like this: