турција знаме

Имам Ел-Кардави со апел: Ги повикувам исламските и арапските земји да застанат зад Турција

турција знаме

Блиски исток, Турција- Претседателот на Светската унија на исламските улеми, др.Јусуф ел Кардави ги повик сите исламски и арпскио земји да застанат покрај Турција. Тој на својот Твитер профил напишал: “ Ги повикувам сите арапски и ислмски земји да застанат покрај Турција, да ја помогнат дипломатски, економски и медиумски. Демократска Турција е сојузник кој не предава-издава.

Ел- Кардави го критикуваше ставот на Западот во врска обидот за воен удар, истакнувајќи: “ На сите оние кои молчат на кршењето на човековите права во Бурма, на убиствата во Сирија, на апсењата во Египет, а од друга страна зборуваат за човечките права на пучистите во Турција, – имате ли малку страм и образ?“ Додавајќи: „ Може ли од оние кои го планираа,финансираа и помагаа воедниот удар да се очекува дека ќе ги заштитуваат своите сојузници?“

Имамот ел-Кардави го пофалил и ставот на турската опозиција, нагласувајќи“ дека нивниот став ќе остане запишан во историјата, дека не сакале војската да ги порази нивните политички противници.“ Тој додал дека пред турскиот народ и државата се наоѓаат внатрешни, регионални и меѓународни предизвици, “ ама ние имаме доверба и веруваме во Возвишениот Аллах, а потоа во турскиот народ и власта, и се разбира претседателот Ердоган“.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


9 + one =

%d bloggers like this: