jumeirah-mosque

Во сабота настапува Новата хиџретска година

jumeirah-mosque

Муслиманскиот календар е лунарен, и годината од овој календар пократка е за 10 дена од  сончевиот календар и новата година според хиџретскиот календар настапува на 1.мухаррем.

Според таквимот нна Исламската заедница, во сабота 01.октомври2016г со заоѓањето на сонцето настапува првиот ден на Новата 1438 хиџретска година.

Ваквиот начин на сметање на времето усвоено е за времето на халифата Омер, а за почеток на сметање на времето земена е Хиџрата – преселеувањето на Мухаммед а.с  од Мека во Медина. Хиџрата се случила во 622 година по Иса а.с.. Мухаммед а.с бил принуден да го напушти родниот град Мекка и замине на местото каде што нема да биде во опасност (Медина).

Медина, или Јесриб тогаш како што се нарекувал, на Маухаммед а.с му понудил засолниште со по неговото напуштање на Мекка, и во Медина останал се до својата смрт.

Од тука во името на Дубаи Портал на сите припадници од исламска вероисповест, им ја честитаме новата Хиџрестка 1438 година, со порака за хаирлија, берикетна, многу здравје,среќа и хармонија во сите семејства.

Извор:islamskazajednica.ba/Dubai-portal.com.mk
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


two + 5 =

%d bloggers like this: