%d0%9c%d0%be%d1%85%d0%b0%d0%bc%d0%bc%d0%b5%d0%b4-%d0%b1%d0%b8%d0%bd-%d0%a0%d0%b0%d1%88%d0%b8%d0%b4

ХУМАНОСТА НА ДЕЛО: Емирот на Дубаи, лично донел химанитарна помош на Хаити

Шеикот Мохаммед бин Рашид ал-Макрум, емирот на Дубаи со својот сопствен авион довел помош за Хаити вредна 300.000 британски фунти.

На островот кој беше погоден од ураганот Matthew. шеикот Мухаммед довел 90 тони најнеопходна помош.

После ураганот, се проценува дека околу 300.000 Хаитчани принудени се да живеат во привремени домови.

Хаити сеуште се опоравува од земјотресот кој го погоди во 2010 година и епидемијата на колера која уследи и која усмртила 10.000 луѓе.

Според проценката на ОН на Хаити му е потребна помош во вредност од 120 милиони долари.

Колку за потсетување шеикот Мохаммед бин Рашид ал-Мактун како емир на Дубаи има оснивано посебна фондација преку која извршува и доставува различен вид на хуманитарна помош, ( финансиска, материјална идр….) како во земјите на Блискиот исток, така и надвор.

(TBT, Independent)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


four × 6 =

%d bloggers like this: