sefikkurdic

Отворено писмо до г-динот Шефик Курдиќ

Г-дине Курдиќ, најпрво би сакале еве како граѓани на ова наша држава Македонија да Ви се извиниме за тоа што одредена и неодговорна особа во вашиов и наш случај инспекторот на граничниот премин кон Македонија не Ви дозволил влез во нашава држава, се разбира дека е за осудување, и се надеваме дека надлежните органи можеби подоцна ќе излезат со соодветно известување (соопштение) за причината заради која не Ви бил дозволен влез во нашава држава.

Меѓутоа, она што посебно нё погодува е тоа што заради една недоговорна личност (инспектор) Вие лично ја осудувате целата држава (една заедница) и нејзиниот народ дека се исламофобични, дека е криминална,  и што уште не.

Во дел од вашите изјави на фејсбук дури навлегувате и со политика, цитираме:

MORAM MAKEDONCIMA REĆI GLASNO,
DA MI JE SADA SVE KRISTALNO JASNO!

Ranije sam bio sjetan i u nekoj frci,
što Makedoniju ne priznaju Grci,
ali, od sada neću ni ja više biti u frci,
zato što Makedoniju ne priznaju Grci,
treba poručiti Grcima da se, zauvijek, zna,
da su Makodonci jedno moralno dno dna!
Teško li se Bošnjacima i Albancima,
sa onim islamomrscima – Makedoncima!

Во дел од Вашето отворено писмо кон Владата на Македонија и Министерството за Надворешни работи велите:

U tom slučaju, nećemo smatrati Rebubliku Makedoniju, TAKOZVANOM REPUBLIKOM MAKEDONIJOM, kao što je nazivaju Grci, nego ćemo je definirati njenim pravim i suštinskim imenom: ISLAMOMRZIONOMIJA, zbog njene mržnje prema islamu i muslimanima!

Е, сега заради ваши вакви изјави (констатации) , се поставуваат неколку прашања, дали вакви изјави на еден ваков угледен доктор и професор  како Вас му прилегаат. Се знае на кој начин и како може да се реагира и како да се побара одговорност, па потоа да се излезе со крајно видување.

Инаку, јас, лично, живеам во Македонија, и си ја сакам оваа земја, тука сум роден и тука ми се дел од моите најблиски и роднини и пријатели, и била таа убава или нё, тоа, не Ви дава за право да ја преименувате  во ISLAMOMRZIONOMIJA  и дека е Исламофобична и слични други поими кои не доликуваат, и сета оваа ваша констатација заради некоја неодговорна особа.

Вакви проблеми сеуште има и во Босна и Херцеговина, и никогаш не сме дошле во состојба да ја преименуваме или пак наречеме со некакво си погрдно име, бидејќи ја сметаме и како дел од Нас, заради тоа и Ве очекувавме да ни бидете гостин.

Како би требале и кој би бил виновникот доколку посакате повторно да не посетите, и уште еднаш би Ви била ускратена посетата на нашиве краишта, се разбира доколку во предвид се земаат вашите горе наведени изјави, кои воопшто не би требало, и не им е местото во изјавите, зборовите  и констатации на еден ваков угледен професор и доктор како Вас, тука не би сакале да навлегуваме и предвидуваме.

Можеби било намерно или не, тука можете да ги критикувате одредени институции, ама не да ја осудувате целата заедница и тоа заради несовесно однесување на една личност, па дури и една институција која ја сочинуваат поединци.

Се надеваме дека ќе имате можност да нё посетите, и уверете дека овој народ не е таков ( исламофобичен) толку колку што Вие го прикажувате.

Администрација на Dubai-Portal.

 

 
4 thoughts on “Отворено писмо до г-динот Шефик Курдиќ

 1. Muhamed Ajsinoski

  Selam brachka. Za volja na vistinata I zaradi objektivnista na ovoj nash portal, sakam lichno da mu se obrata na tvoive chitateli. Dubai-portalot go imat skoknato poxhetokot od psmoto na uvazheniot doktor. Imajte pred vid deka sum pripadnika na MVR na RM, shto do nekade I mene mi e krivo za nemiliot nastan.
  Izvor ww.saff.ba

  Želim da vjerujem da ovaj nemio događaj koji smo moja dvojica saputnika i ja doživjeli na makedonskoj granici predstavlja samo nezreo postupak vašeg fašistoidnog islamomrsca, koji nije mogao savladati svoj nacionalistički naboj i mržnju prema islamu i muslimanima, pa stoga, očekujemo od makedonske vlade, a posebno Ministrastva unutrašnjih poslova, da dotičnog inspektora, pozove na odgovornost zbog sijanja nacionalne i vjerske mržnje i da ga opozove sa te pozicije.

  Ova zabrana našeg ulaska u Republiku Makedoniju nije nama umanjila ugled, nego je čak kod brojnih osoba u Makedoniji, koji su već uveliko čuli za ovaj ispad vašeg inspektora, još više povećala simpatije prema nama, ali zato pojačala nepovjerenje prema Vladi, a posebno Ministarstvu unutrašnjih poslova.

  Posebno što svi znaju da u svojim kontaktima i obraćanjima sugeriram svim vjernicima da poštuju države u kojima žive i da respektiraju zakone tih država. Do sada sam dva puta posjetio Makedoniju i to potencirao među ljudima s kojima sam se susretao.

  Osim toga, uvijek sam najavljivao svoje posjete, tribine i predavanja i konkretno spominjao gradove u kojima ćemo imati te aktivnosti, mjesta održavanja i tačnu satnicu kako bi i sve državne obavještajne službe znale gdje se i kada sve održava, čime pokazujemo našu odlučnost da djelujemo isključivo legalno i da ništa ne krijemo u našim predavanjima i tribinama.

  Zbog svega toga, očekujemo od Vlade Republike Makedonije, a posebno Ministrastva unutrašnjih poslova da se ograde od ovakvog postupka neimenovanog inspektora Ministrastva unustrašnjih poslova, a ako to ne urade, smatrat ćemo ovaj nacionalistički i islamomrzački postupak zvaničnim stavom Vlade Republike Makedonije i njenog Ministarstva unutrašnjih poslova.

  Kraj na citatot.
  Se nadevam deka administracijata ke gja zemat pred vid mojava zabeleshka I vo idnina nemat da prajt vakvi propisti.

  Reply
 2. Admin Post author

  Алејкум Селам , Мухаммеде. Колку за потсетување би сакале да Ви напоменеме дека Дубаи Портал во целост го следи случувањето околу овој настан, и не случајно администраторот на овој портал излезе со свој личен став.

  Очигледно е дека и ти не си не следел па заради тоа сакаш да не корегираш за нешто што нема потреба. Како мало објаснување, Дубаи Портал не излегува без потврдени информации. Покрај тоа Тоа што си го прочитал во нашето обраќање до г-динот Курдиќ представува само дел од она за кое ние моравме да реагираме, односно лично јас, а би требало и ти, освен ако ова земја не ја сметаш за твоја.

  На крај да те постетам дека то што горе велиш дека сме го испуштиле не е точно бидејќи во целост сме биле во тек со настаните, па заради тоа во прилог на овој пост, ти го пренесува целокупниот превод на македонски јазик од она што вели дека ние сме го испуштиле, а во стварност не сме го испуштиле, заради тоа нема потреба што да корегираме, односно очекуваме и следниот пат кога ќе имате критики до нашата администрација, малку да бидат поиздржани.

  http://dubai-portal.com.mk/?p=75786

  Горе наведениот текст објавен е на 31.декември 2016 година, веднаш штом ја добивме информацијата за ваквата активност.

  Меѓутоа и покрај нашиот обид за контакт со г-динот Курдиќ , сепак тој не ни одговори иако за тоа имаа соодветен доказ.

  Како и да е Селам до тебе, ти благодариме што си не следел, меѓутоа ке те замолиме барем во целост да ги следиш информациите на нашиов сајт пред да донесеш одлука која самата ке те побие.

  Селам, и секое добро!
  Администрација на Дубаи Портал

  Reply
 3. Muhamed Ajdinoski

  Ве алејкум селам.
  Суштината на новонастанатата антипатичност кон РМ е молчењето на институциите кон кои е испратено писмото, во кое на самиот почеток стои услов, парафразирам: “Ако МВР на РМ не се огради од индивидуалната постапка на исламофобниот инспектор, тоа ќе се смета за ОФИЦИЈАЛЕН став на Владата на РМ”.
  Бидејќи до сега тоа не е сторено, јас, исто како и уважениот шејх и доктор на науки, РМ ќе ја сметам за исламофобна.
  Погрешно е муслиман да се оградува од Шејх на хадис, а да го поддржува ВМРО ДПМНЕ (Владата), кое до вчера сакал да го сруши, токму поради демохристијанското и националистичкото однесување…
  РМ не е моја татковина, како што не му е на никој албанец во неа. А и на торбешите исто така не може да му биде татковина, пошто татковина е оставнина од “татковците”, а не од поробувачите!

  Порталов ми е еден од најомилените. Секој негов став е и мој. Во моменти, како овие, кога се разликува мојот став со оној на порталов, само тогаш се огласувам. Посебно кога и мене како организатор на некој настан (дочекот на шејхот) и како припадник на некоја институција, сум обврзан да дадам свое видување по дотично прашање.

  Ова е мој личен став, со кој немам намера никого да обврзувам!

  За крај, кај Аллах џ.ш. е вистината.

  Reply
 4. Admin Post author

  Селам,Мухамед-е!

  Бидејќи по се изгледа не се рабираме добро, а очигледно сте си ги испомешале текстовите односно ги вадиш од контекст, би сакал да ни одговориш на неколку работи.

  Врати се на првиот пост – коментар каде не обвинуваш дека нешто сме испуштиле. Во прилог Ви беше постиран текст превод превземен од сафф.ба и тоа во целост за кој тврдевте дека сме испуштиле некои делови, а не ни одговоривте каде е испуштениот дел иако уредно на Вашиот фејсбук профил ви беше постиран. И еве уште еднаш ќе ви го постираме колку за потврда, па Вие одговорете дали сакате или не : http://dubai-portal.com.mk/?p=75786

  Друга работа, кога се обраќате или тврдете или обвинувате некого за подршка за нешто бидете поконкретен а не само та обвинувате со празни докази, како што претходно не обвинивте и нас.

  Дали ова држава е ваша татковина или не, тоа може да си остане Ваше мислење како што велите на крајот од вашиот коментар. Јас лично сум роден во Подгорци, Македонија, каде што бил родени мојот татко, дедо, прадедо, и моите најблиски и истата си ја сметам за моја и ќе се борам и чувам за она што моите ми го оставиле, и ова е моја татковина.

  За тебе лично не знам каде си роден штом не била твоја, можеби си се родил во Босна, Турција, Австрија, Германија или на друго место..

  Едно е да имаш симпатии кон една држава, а друго е да си роден во неа.

  Второ, не си целосно јасен, кој се оградил од г-динот Курдиќ. Доколку мислиш дека кога некој не се согласува со нечие мислење на некој друг представува оградување од него, мислам дека и овде како во повеќе наврати си во заблуда односно си ги испомешал работите.

  И ако последно со кое навистина сакам да го завршам ова полемизирање, ако може да се нарече како такво, бујрум доколку имало организирана средба (орагнизатор) за ваквиот настан би сакале да знаеме кој е ? бидејќи во денешната средба и разговори такви организатори овде немало. лично изјавено од страна на Касим Адемоски, а доколку постојат како такви, бујрум нека повелат ќе им излеземе во пресрет преку нашиов портал да испратат барање до одредени институции во однос на тоа кои биле причините за ваквиот несакан настан на г-динот Шефик Курдиќ.

  И друг пат ве молам претходно прочитајте ги вашите коментари, пред некого да обвините, побарате или дадете одговор Бидејќи секое излегувањеод предметот(тема) на разговор, односно нејзиното пренасочување ќе го сметаме за намерно и од тука нема да сме во можност да го поставуваме односно дадеме одобрение за вашиот коментар.

  Анализирајте ги претходните коментари и она на што ние сме ви одговориле, па потоа пишувајте коментар кој навистина ќе има тежина, а не само користење на простор за пишување и обвинување без и било каква тежина.

  Како и да е, Селам и секое добро!
  Администрација на Дубаи Портал.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


seven × 1 =

%d bloggers like this: