ДОДИК-ЦРНА ЛИСТА

ОФИЦИЈАЛНО: Претседателот на Р.Српска на црната листа на САД !

Од Стејт Департментот е потврдено дека Милорад Додик е под санкции нна САД.
Ова на својата интернет страна денес го објави канцеларијата на контрола на странски средства (Office of foreign assets control – OFAC),, пренесув ТВ1.
Во текстот  го пишува следното: Следнава особа е додадена на листата на СДН (Црна листа): DODIK, Milorad, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina; DOB 12 Mar 1959; Gender Male (individual) [BALKANS].
Инаку, Канцеларијата за контрола на странските средства (Office of foreign assets control – OFAC) при Министерството за финансирање на САД, спроведува програми на економски санкции, сопфатни или селективни, со блокирање на средства и рестрикции на трговија.

“Забранети трансакции“ се трговски или финансиски трансакции и други активности во не можат да учествуваат особи од САД, освен ако тоа не го одобри OFAC.

“Замрзнување“ представува акт на котнролирање на имотот. Овие забрани, варираат од програма до програма, бидејќи секој програм засниван е на различни надворешнополитички и национални безбедносни цели на САД.

Она што кај Балканските држави се нарекува “црна листа“ е jeste Specially designated nations (SDN). OFAC периодично објавува список на физички или правни особи (СДН) на кои им се забранува влез во САД или замрзнување на нивните средства во САД.

fa

(Vijesti.ba)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ one = 8

%d bloggers like this: