17884251_1485617504802758_6891517079650212479_n

(Видео/Фото) Подгорци: Сериозен пожар зафати борова шума на Подгоречка планина

Сериозен пожар зафати поголема површина од боровата шума на Подгоречката шума, познат во делот како ’ Кај бараките’. Пожарот додека екипата на Дубаи Портал беше на самото место сеуште не е локализиран, така да претстои опасност истиот во текот на денот да се прошири и зафати и поголеми делови од поранешно засадената Борова шума, како и останати делови од планината.

17798977_1485617198136122_4130726586127444821_n

Според изјавите на наши сограѓани, пожарот бил регистриран после пладне некаде околу 14.00 часот, и според местата на кои истиот се појавил, повеќето сограѓани укажуваат на тоа дека истиот е намерно и не случајно избран овој дел од планината која изобилува со суви гранки, папрат и друг материјал кој лесно се проширува доколку биде предизвикан пожар.

Во текот на пожарот,забележано беше присуството на шумската полиција, како и припадници на противпожарните екип, кои како што изјавија наши сограѓани очигледно не ја сватиле сеирозноста од пожарот кога им било дојавено, така да на терен излегле со само мини противпожарен пикап.

Во моментите на нашето присуство на теренот, екипите на шумската полиција и припадниците на против пожарните екипи, си беа заминати од местото на пожарот, и покрај тоа што сеуште истиот не беше локализиран, а згора на тоа временските услови (ветерот) лесно ке овозможат негово проширување бидејќи истиот сеуште беше активен.

Исто така забележано беше и присуството на мала група на Подгорчани кои по секоја цена се обидуваа да го локализираат, изгаснат коментирајќи дека се револтирани од ваквиот начин на однесување на несовесните жители на оваа населба кои еве на ваков начин од засега необјаснети причини се обиделе да предизвкаат пожарв со што свесно да му наштета на Подгоречката природа, и самите Подгорчани љубители на ова наша преубава природа.

Исто така, се апелира на жителите на Подгорци, кој ги посетуваат овие предели, да бидат внимателни и да се воздржат од палење на оган на отворено, притоа исто така потенцирајчќи дека доколку забележат лица кои би биле потенцијални починители на вакви активности веднаш да бидат пријавени кај надлежните или пак кај жителите, со што ваквите активности на таквите лица бидат осудени и истите да сносат одговорност.

За колкав облик на пожар станува збор, и колкава е неговата сериознос, можете да забележите од приложените видеа кои беа регистрирани во повеќе делови од просторот кој беше зафатен со овој пожар.

17798977_1485617198136122_4130726586127444821_n 17861819_1485617658136076_7455142575167106109_n 17884251_1485617504802758_6891517079650212479_n 17884614_1485617241469451_8277184542370863124_n 17903865_1485617318136110_258671985160152413_n 17903908_1485617788136063_2127797025381690072_n 17951583_1485617718136070_3592418415441975259_n 17951858_1485617101469465_1531253409544599108_n 17952443_1485617431469432_334767379163217367_n 17952680_1485617158136126_7006269649092854188_n

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


four − = 1

%d bloggers like this: