600_1492687433palestina1

Израелци со канализација поплавиле Палестински земјоделски површини

Израелските окупациски сили денес со на канализација (отпад) ги поплавиле земјоделско обработливите површини во селото Бејт Тамар источно до Витлеем, изјавил локален извор.

Хасан Нураија, локален активист против израслките диви населби, за новиснката агенција WAFA изјавил дека израелските војници стационирани во воената база на брдото над селото ги поплавиле со канализација земјоделско обработливите површини засадени со маслинки.

Тој изјавил дека сопствениците на земјоделските површини поднеле тужба против воената база која е оснивана во 2002 година,  во која бараат да се спречи поплавување на нивните земјишта со отпадни води. Судот наредил базата да ги испумпува отпадните води на секои четири дена, меѓутоа војниците намерно продолжили со непрекиндо испумпување на водата.

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


nine + = 17

%d bloggers like this: