izrael-premijer

ИЗРАЕЛ: Нашиот план за целосно уништување на Сирија речиси е готов

Израел призна дека нивниот план да ја уништи Сирија “целосно е готов“, а кој ќе им овозможи агресивно да ја продолжат својата илегална окупација на Голанската висоравнина без било какви проблеми.

Израелскиот заменик министер на дипломатија Мајкл Орен  без збор ги оставил новинарите  заради минатонеделната изјава “ дека нема никави преговори со Сирија“, што значи дека окупацијата на Голанската висоравнина сега ја смета за легитимна операција од страна на меѓународната заедница.

Капитализирањето на хаосот и уништувањето на мирот после шест годишната војна само заради меѓународното признавање на окупираната земја? Тоа не е многу пријателски, пишува YNW.  Според Орен, “ Без Израел таму (на Голан), регионот ќе биде загрозен. ИСИС ќе ниде на Киннерету.“ Можеби тоа е причина зошто Израел во повеќе наврати гаѓал и ја бомбардирал сириската војска и нејзините сојузници во борбата против Исламската држава во Сирија, наместо да ја бомбардира на ИСИС?

Како пренесол весникот Al Masdar News во неделата, израелското воздухопловство го спровело својот друг напад на сириските сили во текот на овој месец стационирани на Голанската висоравнина:

’Зошто израелската војска се одлучи да ги гаѓа  воените сили во јужна Сирија кои се борат против Ал-Каеда и Исламската држава(ИСИЛ) често се расправа на сите страни во овој шест годишен судир. Меѓутоа, според сириската влада, израелските акции се јасни – тие овозможуваат воздушна подршка на групите кои се борат против Сириските арапски војски (САА) и нивните сојузници, како Хезболах и Харакат Ниџаба ( ирачки паравоени групации). ’ Цинизмот во ова игра овде навистина е спектакуларен. Сетете се дека претходно овој месец израелскиот премиер Бенјамин Наетанјаху тврдел дека на Изрел му треба тампон зона на сириската територија како би ја заштитил од окупацијата на Голанската висоравнина од страна на Израел.

Со други зборови: Израел сака меѓународната заедница да ја признае окупацијата, и да ја „заштити“. План, од самиот почеток бил да се растрга Сирија. Турците и Американците се препираат околу северна Сирија, додека Израел прави чекори како би ја “оправдал“ окупацијата – и создаде нови окупирани подрачја.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 6 = thirteen

%d bloggers like this: