59294f62-0e7c-4274-a62d-6c450a0a0a80-justin-trudeau-2-700x402

(Видео) Канадскиот премиер Трудо: Муслиманите Канада ја прават силна и разнолика

Премиерит на Канада Џастин Трудо уште еднаш ја покажа својата големина. Синоќа, на почетокот на месец Рамазан, на сите муслимани во неговата земја и ширум светот во името на неговото семејство упати честитка со желби, да месецот на пост помине во благослов и мир.
“Рамазан за муслиманската заедница е свет период во годината и го означува откривањето на Кур`анот од страна на пратеникот Мухаммед. Месецот на пост и молитва ја подтикнува духовната раст, рефлексија и сочувствување со оние кои се помалку среќни. Рамазан е време на задништво, кога муслиманите се собираат, дружат со семејстваѕа и пријателите, молејќи се, и притоа делејќи ифтари и вечерни оброци. На сите нас рамазан ни представува потсетник да цениме многу подароци кои ни се дадени и да бидеме великодушни спрема другите и своите заедници ширум светот“, изјавил премиерот на Канада.

Во продолжение од обраќањето додал дека 150-ет годишнината на Конфедерацијата представува можност да им се одаде почит на културите, традициите и уверувањата кои Канада ја прават убаво место за живот. Муслиманите Канаѓани ја помагаат Канада да биде силна, разнолика и инклузивна земја каква што е денес. Во име на моево семејство, Софи и јас упатуваме најубави желби на муслиманската заедница одве во Канада и ширум светот. Ramadan Mubarak!”, порачал Трудо во својата честитка по повод месец Рамазан.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


eight − = 2