цавусоглу

На германските парламентарци и понатаму забрането да ја посетат турската база Инџирлик

Турскиот министер за надвореши работи Мевлут Чавушоглу денес изјави дека наредната недела ќе се сретне со колега, ама и нагласил дека на германските парламентарци и понатаму не им е дозволено да ја посетат авиобазата Инџирлик.

Тој изјавил дека германскиот министер за надворешни работи Сигмар Габриел ќе ја посети Турција следниот понеделеник.

Германија речиси има 260 војници во Инџирлик, кои усчествуваат во војната против вооружените групи на ’Исламската држава Ирак и Левант’.

Турција на германските представици и ја одбила посетата на војниците.

’Позитивни чекори’

“Ако Германија превземе “позитиви чекори’ во иднина, Анката шповторно ќе ја процени состојбата во врска посетите на Инџирлик“, изјавил Чавушоглу.

Турција не им дозволи на германскитеб представници да ги посетат единиците стационирани во Инџирлик, кои представуваат дел од коалицијата под водство а Соединетите Американски Држави, и нагласила дека Берлин мора да го смени своето однесување.

Неименувам представник на германското Министерство за надворешни работи претходно изјави дека земјата во аредните две недели ќе одлучу дали ќе ги повлече своите трупи од базата Инџирлик.

Ваквата одлука на Турција донесена е вр зонсова збраната на турските политичари да одржат собири во Германија, во пресрет на референдумот на 16,април за уставни промени на Турција.

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


one + = 2

%d bloggers like this: