20170603_2_24039038_22821383_Web (Copy)

Русија и Турција преговараат за заедничко производство на воен авион

Шефот на руската државна корпорација за одбрамбена индустрија Ростец Сергеј Чемзов порча дека Русија и Турција преговараат за заедничко производство на воен авион и дека две земји би можеле да направат нешто ново и модерно, јавува Anadolu Agency (AA).

20170603_2_24039038_22821384_Web (Copy)

Чемезов во разговор за АА се осврна на заедничкиот проект со Турција, воздушниот одбрамбен систем С-400 но и на други проекти.

Рече дека со Турција преговараат за производство на воен авион од петата генерација и дека Турција на тој план ја има неоппходната инфраструктура.

Тој рече дека за прашањето во однос на финансиите се зборуваше и на ниво на владите на двете земји, со оглед дека за договори помеѓу владите единствено владата може да одобри кредити. Нагласи дека министрите за финансии на двете земји ги продолжуваат преговорите:

„Русија и Турција преговараат и за производство на воен авион од петата генерација. Турција за тоа ја има сета потребна инфраструктура, оваа земја сама ги монтира своите авиони. Во таа смилсла, заедно можеме да направиме нешто ново и модерно”.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


eight − = 1