20170605174544_18254

ТАЕН ДОКУМЕНТ: Израел планирал во 1967 година да фрли атомска бомба

Тајниот план на Израел подразбирал детонација на атомска бомба во случај на пораз во Блиско источната војна.

Водечка Вашингтонска аналитичка група соопштила дека поседува детали за таен Израелски олан да детонира атомска бомба во случај доколки бидат поразени во Блискоисточната војна во 1967 година.

Операцијата никогаш не била изведена. Детали за најлошото сценариот, според кое Израел планирал да искористи нуклеарно оружје на оддалечениот планински дел на Синајскиот полуостров, врлаат ново светло на климата од страв која владеела во тоа време.

Тоа исто така би можело да ја загрози израелската повеќедецениска политика на нуклеарна неутралност.

„Операција Shimshon“

Меѓународниот историски проект на нуклеарно вооружување на Центарот Woodrow Wilson  во понеделникот објави веб сајт посветен на  “операцијата Shimshon”, коден назив за планот на атомски напад.

Израелското министерство за надворешни работи не ги коментирало наводите на Центарот Woodrow Wilson, пренесува AP.


(TBT)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× nine = 72

%d bloggers like this: