IMG_8390 (Copy)

(Видео/Фото) Подгорци: Со Хатма на младите талебиња, одбележан денот на Бедр.

По повод еден од најзначајните датуми во исламската историја, денот на Бедр (Битката на бедр), како и секоја година, така и оваа во организација на џамискиот меџлис и имамите при џамија Подгорци, синоќа по 16-ти пат се одрржа свечена пригода во чест на овој исламски празни (датум).

IMG_8394 (Copy)

Како и секоја година, така и оваа со проучување на Хатма, извадоци од Кур`ан, и изведба на илахии, решивме да го одбележиме овој познат датум од историјата на исламот.

Тука се нашите талебиња кои од минатата година се подготвуваа, односно посетуваа веронаука во просториите на ова наша верска установа. За сите нив подготвени се соодветни награди и дипломи за успехот кој го постигнаа во текот на изминатиот период, – ни беше изјавено од страна на изммите на ова џамија, притоа потенцирајќи дека вратите на ова верска институција е отворена и за сите нови членови кои сакаат да посетуваат веронаука, и на тој начин продолжат традицијата во ова анселба.

На синоќешната свеченост, во името на Муфтивството -Струга свое учество имаше представникот на ова верска институцијан Јакуп еф.Ќазимоски, кој во името на муфстивството -Струга им се заблагодари за поканата, притоа изразувајќи и задоволство што ваков еден исламски датум на овој начин како традиција а веќе по 16-ти пат, току се оддржува (продолжува) во нашиве населби.

IMG_8392 (Copy)

IMG_8390 (Copy)

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× five = 15

%d bloggers like this: