timthumb.php

КРИЗАТА ПРОДОЛЖУВА: Катарската војска го напушта Јемен, отако беше исфрлена од коалицијата со Саудиска Арабија

Катар, една од членките на коалицијата формирана во 2015 година под водство на Саудиска Арабија која отпочна со борби против шиитските бунтовници Хути во Јемен, исфрлена е од коалицијата.

Според известувањата на Новинската агенција на Катар, започнувањето на враќањето во престолнината Доха, војниците на ова држава ја напуштаат воената база Наџран на границата на Саудиска Арабија и Јемен, како и воздухопловната база Хамис Мушаит.

Војниците кои во престолнината се враќаат од служба на границата со ордени ќе бидат одликувани од страна на генералот Ганам бин Шахин ал Ганам. Како подршка на колицијата предводена од Саудиска Арабија, Катар поставил околу 1000 војници и 10 воени авиони во ова област.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ one = 8

%d bloggers like this: