629a84c4-4d72-4f8a-b7ee-7037ecf64525_16x9_788x442

(Фото) Саудиски хуманитарен конвој со 100.000 пакети помош тргна кон Јемен

Конвој со најмалку 100.000 пакети храна вклучувајќи ги и основните прехрамбени продукти во понделеникот биле испратени во Јемен од страна на Саудискиот крал Салман и хуманитарната организација Humanitarian Aid and Relief Center (KSRelief).

95e549fb-a2a7-45a7-b6b6-c67608afe799

Пакетите со храна и друга потребштина биле испратени по наредба на саудискиот крал Салман Ал Сауд и истите биле на менети за погодените жители на јемен,

Др. Саллах бин Фахд Ал Мазури, помошник генерален супервизор за финансиски и административни работи по тој повод изјавил, ова представува само мало внимание на Саудискиот крал кон луѓето на Јемен, притоа потенцирајќи дека ова представува само почеток на една ваква химанитарна активност за помош на погодените делови на Јемен.

Тој исто така напоменал дека за кратко истиот конвој ќе го следат и 11 камиони натоварени со медицински материјал.

Навистина би сакал да им се заблагодарам на Саудиските власти особено кралот Салман кој изнајде време и внимание да ни помогне, притоа уште тоа што задоволство и радост ни е тоа што во неговата изјава стои дека ова представува само почеток од предцидените хуманитарни активности кои ова кралство планира да го обезбедува за Јемен, изјавил министерот за локална самоуправа и претседател на Врјовниот комитет за помош  на Јемен Абдуракиб Фатах.

Исто така, во неделата во градот Аден пристигна и првата пратка од страна на хуманитарната агенција Humanitarian Aid and Relief Center (KSRelief) која се состоела од медицинака опрема и помагала за лекување на епидемијата на колера која ја зафати ова завојувана држава.


Бројот на жртвите од епидемијата на колера во Јемен се искаќи на 923 животи, а заразени се уште околу 124.000 луѓе, извести Саудискиот ТВ канал Ал Арабија.

381a1a68-197d-4c9a-8e59-7dca758973d2_16x9_600x338 629a84c4-4d72-4f8a-b7ee-7037ecf64525_16x9_788x442 179763ca-1335-43bb-9868-685d5f47b2a4
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


4 × = thirty two

%d bloggers like this: