TOPSHOT-LIBYA-CONFLICT

ШИИТСКАТА МИЛИЦИЈА (Хути) ГРАНАТИРАЛЕ БРОД НА ЕМИРАТИТЕ: повреден еден член на екипажот

Брод на Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ) нападнат е со ракета од страна на припадниците на шиитската милиција (Хути) – набродот не настанала штета, еден член на екипажот е повреден“, се потврдува во извештајот. Нападот на бродот е извршен веднаш откако истиот испловил од пристаништетот во Јемен Ал-мокха.

Потсетуваме, територијата на Јемен моментално е поделена на територии кои се наоѓаат под контрола на шиитската милиција , територии кои се под контрола на лојалистите на Хди, како и територии под контрола на Ал-Каеда.

ОАЕ представува дел од коалицијата на Саудиска арабија, коалиција која ги нападна бунтовниците (Хути), како и одредени паравоени шиитски припадници тесно поврзани со Иран а кои вршат терор во Јемен обидувајќи се воспостават контрола над сунитските територии во обид истите да ги заземат и стават под воја контрола.

Претходно пишувавме за доаѓањето на ирански воени бродови во Аденскиот залив и за ситуацијата на двата египетски острови  кои тамошната влада и` ги одстапи на Саудиска Арабија.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


two + = 10

%d bloggers like this: