емирати-сомалија

(Фото) ЕМИРАТИ: Дистрибуиран првиот дел од 16.000 пакети хуманитарна помош за Сомалија

Berbera, (WAM) – Фондацијата Халифа бин Зајед Ал Нахјан , KF, дистрибуира над 16.000 помош пакети во храна како прв дел за   братските луѓе на Сомалија во четири провинции на Сомалија.

" خليفة الإنسانية " توزع أكثر من / 16 / ألف سلة غذائية إغاثية على المتضررين في الصومال 1

Гестот е во согласност со директивите на претседателот Неговото Височество Шеик Халифа бин Зајед ал Нахјан, со поддршка на Неговото Височество Шеик Мохамед бин Зајед Ал Нахјан, престолонаследникот на Абу Даби и заменик врховен командант на Обединетите Арапски Емирати вооружените сили, и г.г. Шеик Мансур бин Зајед ал Нахјан, заменик-премиерот и министер за претседателски прашања и претседател на Фондацијата.

Помошта се насловена како  “За тебе, Сомалија” како ампања се спроведува врз основа директивите на претседателот Неговото Височество Шеик Халифа бин Зајед за поддршка на Сомалија, односно  луѓето кои се наоѓаат во лоши услови за живот и и деловите во кои живеат а се погодени од големата суша. Врз основа предвиодениот план за распоредување на хуманитарна помош и нејзино донирање на земјите кои се наоѓаат во тешки услови, ова представува прва етапа од хуманитарната помош на Емиратите наменета за Сомалија која пред извесен период беше погодена од голема суша.

Помошта се состои од основна храна, вода како и голем број на предмети за лична хигиена.

Извори од Фондацијата известуваат  дека целта на помошта е д да се намали страдањето на сомалискиот народ. Тимот на KF, во соработка со надлежните сомалиски власти, ја надгледуваше дистрибуција на прехранбени продукти на сиромашните семејства.

Во својата изјава до Агенцијата за Емирати вести, WAM, Ахмед Морси Мохамед, член на Комисијата за помош во Окружниот Burao, изјавил: “Сомалискиот народ  нема да ја заборави овој гест  на ОАЕ искажан преку дистрибуција на основна храна, нешта што ни помогнаа да се олесни товарот од сушата која нё погоди и која имаше лош реперкусии на земјоделски и сточарски полиња. ”

Тој му се заблагодари на претседателот Неговото Височество Шеик Калифа, поздравувајќи ги ваквите негови хуманитарни активност кои се однесуваат на поддршка на сомалиските луѓе.

" خليفة الإنسانية " توزع أكثر من / 16 / ألف سلة غذائية إغاثية على المتضررين في الصومال 2" خليفة الإنسانية " توزع أكثر من / 16 / ألف سلة غذائية إغاثية على المتضررين في الصومال 4" خليفة الإنسانية " توزع أكثر من / 16 / ألف سلة غذائية إغاثية على المتضررين في الصومال 5" خليفة الإنسانية " توزع أكثر من / 16 / ألف سلة غذائية إغاثية على المتضررين في الصومال 6" خليفة الإنسانية " توزع أكثر من / 16 / ألف سلة غذائية إغاثية على المتضررين في الصومال 6" خليفة الإنسانية " توزع أكثر من / 16 / ألف سلة غذائية إغاثية على المتضررين في الصومال 3
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ eight = 12