Подгорчани, покрај голем број на други работи, познати се и по одржување и негување на традициите. Една од многу бројните традиции која и ден денес опстојува а низ неа поминале голем број на наши сограѓани Подгорчани од сите генерации, односно од најмалите па се до најстарите е 4-јули.19732069_1574248135939694_329591665562378347_n

На оваа дата (4.ти јули)  Подгорчаните се потсетуваат на традиционалниот излет кој секогаш заеднички во друштво со своите најблиски роднини и пријатели уште на 3-јули заминуваа во нашите познати Подгоречки бачила каде една вече се претстојуваше во познатите традиционални рачно направени импровизирани колиби, шатори, па и оние од новоизградените викендици.

Оваа година, на нашето Подгоречко бачило му беше вратен претходниот сјај-убавина преку која беше познато во изминатите години, а тоа беше бистрата вода која после толку години повторно протече ни старото корито на ова место, и придонесе повторно да се слуша жуборот на водата, како и клацкањето на лубениците (карпузи) кои се ставаа во бистрата и ладна вода да се капат и стануваат уште посвежи.

Поминувајќи ва вечерта со музика, покрај запален оган греејќи се и пркосејќи и на познатата планинска температура.

Се разбира неизоставна е и посетата на Подгоречкото езеро, како и собирањето на паун.

Во прилог на овојгодишен традиционален излет Ви прикажуваме дел од забележаната атмосфера од годишениов традиционален излет, каде при нашето пристигнување поголемиот дел од оние помладите генерации, кои веќе пристигнале уште од 2-јули веќе се подготвуваа за заминување кон своите домови, односно Подгорци.

Се разбира преку фотографиите и видеото уште еднаш ќе се обидеме да Ви ја представиме убавината на нашата подгоречка планина, подгоречкото бачило, како и сё она што ги опкружува.

19248104_1574243869273454_3053279470328007157_n 19601332_1574244405940067_1421491759547534962_n 19601397_1574243292606845_2991658944689104933_n 19601486_1574243382606836_318168875994355711_n 19601501_1574244919273349_8146333923366763841_n 19601588_1574243709273470_342069587468886713_n 19642282_1574243199273521_2451950776453551512_n 19642449_1574244452606729_1880602542135658521_n 19642578_1574243435940164_3324781383768146401_n 19657302_1574244079273433_3823589067191256335_n 19665352_1574243795940128_1515040022015031848_n 19665403_1574244992606675_5602601047758940408_n 19665634_1574243595940148_6341456171806286513_n 19702052_1574245185939989_745417577303412402_n 19702409_1574244009273440_5652675258165976226_n 19702436_1574244125940095_3094424646163432336_n 19702447_1574244655940042_3652158751642529452_n 19731929_1574245309273310_8102273464964550567_n  19732214_1574244785940029_8634848873931741302_n 19748344_1574243495940158_1502747429674379248_n 19748541_1574243662606808_3154592721786867888_n 19748605_1574245082606666_852558743546887979_n 19748836_1574248032606371_2337871572553115478_n 19875312_1574244579273383_496934321073487607_n

 

Откажи одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молам ставете го вашето име