IMG_9166

Видео репортажен проект на Дубаи Портал (ДТВ): “СЛОВЕНИЈА ОДБЛИСКУ“ (Фото/Видео)

Врз основа предвидениот проект ( Словенија Одблиску ) на Дубаи Интернет ТВ (Дубаи Портал), посветена на градовите на Словенија каде биле концентрирани поголем број на наши сограѓани (печалбари) како: Љубљана, Копер, Тржиќ,Крањ,Шкофја Лока,Јесенице,Марибор, Цеље и други градови.. Во првиот дел од нашиов проект ви ја пренесуваме кратката репортажа од делот на Словенија познат како Горењска, каде ги опфативме градовите, Тржиќ,Крањ,Љубљана,Блед,и други помали населби..

IMG_9138

Во некои од презентираните градови, денес можеби ја немаа таа поголем бројка на наши сограѓани (печалбари) па од тука се надеваме дека низ регистрираните фотографии ќе се потсетат на одредени градови каде некогаш предстојувале или сеуште предстојуваат.

Видео материјалот кој ќе имате можност да го погледнете во наредните неколку 20 минути, представува колаж на кратки видео инсерти од местата кои представниците на Дуби Портал ги посетија, за подцна по градови биде презентиран целекупниот видео материјал.

Во ова пригода, би сакале да им се заблагодариме на нашите домаќини кои во изминатите денови ни укажаа гостопримство и помогнаа во реализацијата на овој наш проект, притоа бидејќи наскоро проектот продолжува и во остантите градови на Словенија, сите наши сограѓани, за било какви информации, констатации и учество во овој проект, слободно можат да ја контактираат редакцијата на Дубаи Портал, со што би станале дел од овој проект, како преку, соговорници, така и преку презентација на своите градови за кои мислат дека треба да бидат представени.

Во продолжение ви пренесуваме и дел од фотографиите од нашиот прв град кој имамвме можност да го посетиме, а каде со години наназад биле сконцентрирани голем број на наши претприемачи и кои со текот на годините ја истакнале својата мајсторија градејќи голем број на објекти и други инфраструктурни објекти ширум неговата околина.

Бидејќи овој град имавме можност и порано да го посетиме, очигледно можеше да се забележи голема разлика, како во градбата на нови објекти и други инфраструктури, па се до задватарњето на една од поранечните Југословенски фабрики за чевли ПЕКО, па потоа Фабриката за текстил БПТ, како и фабриката ТОКОС која се занимаваше со изработка на градежно-земјоделски орудија, или град кој настанал како концентарција на луѓе заради присутноста на околните фабрики кои во тогашниот период вработувле преку 5.илјади луѓе

Повеќе за овој град, како што напоменавме ќе имаме можност да се запознаеме со завршување на видео материјалот кој посебно се однесува на овој град се разбира и останатите други градови кои беа дел од нашата посета.

IMG_9166 IMG_9167 IMG_9158 IMG_9163 IMG_9162 IMG_9161 IMG_9154 IMG_9152 IMG_9149 IMG_9150 IMG_9160 IMG_9159

 

IMG_9099

IMG_9170 IMG_9106

Фото: Поранешен стамбен објект (блок) во кој претстојуваа голем број на наши сограѓани (градежни работници и претприемачи) а, сега затворен.

IMG_9127 IMG_9126

Фото: Една од најпознатите фабрики за чевли на поранешна Југославија (ПЕКО), сега затворена.

IMG_9118 IMG_9121

Фото:Поранешна фабрика за текстил и производи од текстил (БПТ), сега затворена.

IMG_9169

Фото: Поранешна градежна и една од најголемите во овој дел на Словенија (СГП-Тржиќ) за која работеа голем број на наши претприемачи, денес затворена.

IMG_9132

Фото: Верски објект за припадниците на исламска вероисповед.

IMG_9002 IMG_9010 IMG_9157

20031857_1589022044462303_5070593402901163047_n

Фото: Админот на Дубаи Портал, во едно од најубавите места на Словенија (Блед)

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× 2 = four

%d bloggers like this: