Dubai Marina. UAE

ОАЕ рангирана на третото место во индексот на подготвеност за глобална промена

ДУБАИ,  (ВАМ) – Обезбедувајќи ја својата динамична подготвеност за зголемување на темпото на промени низ целиот свет, ОАЕ се рангираше на третото место меѓу најмногу подготвените за промена во светот, според Индексот на подготвеност за промени 2017.

Индексот, направен од КПМГ, ревизорска, даночна и советодавна фирма, укажува на способноста на една земја да предвиди, да подготви и да управува и да одговори на широк спектар на двигатели на промени, проактивно да ги негува добиените можности и да го ублажи потенцијалното негативно влијание.

Викас Папривал, партнер и шеф на пазарите во КПМГ, изјавил дека КРИ дава длабоки согледувања во кои земји можат да се фокусираат и каде  инвестираат за да бидат подготвени за растечкото темпо на промени низ целиот свет.

Тој додаде дека индексот е рангиран во 136 земји низ целиот свет, при што Обединетите Арапски Емирати се искачија на два места од издавањето на индексот во 2015 година, на врвот на регионот Блискиот Исток и Северна Африка и барајќи трето место на глобално ниво, како одраз на искрените напори за обезбедување Напредно рангирање меѓу најдобрите земји ширум светот до 2021 година. Земјата беше на врвот на табелите за можностите за претпријатијата, додека пак беше највисокиот рејтинг за владините способности.

Првото место за Швајцарија.

Индексот од 2017 година посочи дека земјите зависни од природни ресурси и извозните приходи се соочуваат со задни грб. Сепак, Обединетите Арапски Емирати и Норвешка го прекрија моделот и покажаа силни перформанси во CRI.

Студијата, исто така, обезбедува рангирање на под-индикатори за секоја земја. За Обединетите Арапски Емирати, владиното стратешко планирање и скенирањето на хоризонтот, демографијата и безбедноста беа идентификувани како предности, додека одржливоста на претпријатијата, користењето на технологијата и здравјето беа можности.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ four = 5

%d bloggers like this: