16150828354995

ЕМИРАТИ: Четврта хуманитарна мисија на фондацијата Зајед во Занзибар

Абу Даби,  (WAM) – Заеднички медицински волонтерски тим од Обединетите Арапски Емирати и Занзибар почнаа да третираат илјадници деца и постари лица преку мобилните клиники на Фондацијата Зајед  која преку хуманитарно медицинските конвои  ја остварија  4-та добротворна медицинска мисија на барање помош од страна на Министерството за здравство на Танзанија.

46185528325248

Мисијата се одржува под иницијатива на Хуманитарната Фондација Зајед  со поддршка од Дар Ал Бер општество, Шарјах  како и Саудиско-Германска болница болница  во координација со Амбасадата на ОАЕ во Танзанија и под надзор на платформа на ОАЕ волонтери. Иницијативата е попдтикната со претходна кординација Неговото Височество Шеик Халифа бин Зајед Ал Нахјан и директивите на раководство на земјата (Емиратите)  за зајакнување на хуманитарните напори направени од страна на земјата, како одговор на растечките хуманитарни потреби во сиромашните области. Претходните мисии беа вршени од страна на Зајед Хуманитарна Фондација на  конвои во Занзибар преку кои се  третираат повеќе од 3.000 деца и постари лица.

Доброволното мобилни медицински клиники на ОАЕ се надгледувани од страна на лекарите на Хуманитарната фондација предводена од Обединетите Арапски Емирати кардиолог д-р Адел ал Шамри, главен извршен директор на Зајед Хуманитарната Фондација каде се вклучени и волонтирање лекари од Обединетите Арапски Емирати, Танзанија, САД, Франција, Велика Британија, Канада, Египет, Пакистан, Јужна Африка и Индија.

16251350835872

Д-р Нуфал Мохамед, претставник на Министерството за здравство на Танзанија, изразил длабока благодарност до претседателот на Неговото Височество Шеик Халифа бин Зајед Ал Нахјан за несебичната и вредни напори од страна на ОАЕ во областа на хуманитарната акција, истакнувајќи дека ОАЕ секогаш поставува вистински модел и кредитирање во подавање на рака на помош на сите оние кои имаат потреба од тоа низ целиот свет.

Поздравувајќи го тековни партнерства помеѓу ОАЕ и Танзанија јавни и приватни институции, Абдула Али бин Зајед Ал Фаласи, извршен директор на Дар Ал Бер, изјавил дека голем број на волонтери изразија подготвеност да учествуваат на мисијата во Занзибар, истакнувајќи дека координацијата е во тек и дека се врши регистрирање на сите оние кои сакаат да придонесат во оваа хуманитарна активност.

16150828354995

Извор: WAM/Hatem Mohamed
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


eight + = 17

%d bloggers like this: