IMG_2117-740x440

ОН: потребно е да се истражи што се случува во Мијанмар

АФП известува дека специјален известувач на ОН побарал од мијанмарските власти да меѓународната заедница изврши истрага за состојбата на Рохинџа муслиманите и нивната судбина, додека пак во петокот објавил дека мијанмарските представници се користат со истите методи како и пучската власт од 2011 година и ги принудуваат луѓето на молчат.

 

Од октомври минатата година, откако дошло до судири со Рохинџа муслимаснкото малцинство со мијанмарските воени сили во кои се убиени неколку војници, повеќе од 70.000 муслимани биле принидени да побараат спас во соседната држава Бангладеш.

Нападите на мијанмарските воени сили на Рохиннџа муслиманите потраеле неколку месеци така да високиот комесаријат на ОН за човекови права изјавил дека станува збор за етничко чистење , и дека како што било најверојатно и многубројни воени злосторства против човештвото.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


8 − six =

%d bloggers like this: