арафат

Ќе биде ли Махмуд Абас убиен од страна на Израелскиот режим, како и Арафат?

Махмуд Абас, претседател на Палестинската самоуправа – спротивно на Јасер Арафет – потенцира политика на безбедна соработка со Израел и како таков одигра значајна улога во неутрализацијата на операциите на палестинското движење на Западниот брег на реката Јордан и како и приведувањето на илјадници палестински борци.

Меѓутоа ова политика секако неба да биде гарант дека неговарта судбина ќе биде нешто подобра или поинаква од онаа на Арафат. Израел на сетот тоа гледа по принципот црно-бело така да тешко може да се претпостави дека судбината на Махмуд Абас ќе бидео поинаква од онаа на неговиот претходник.

После послендите изјави на Абас против израелските чекори во Кудс и комплексот на џамијата Ал Акса како и прашањето за прекинувањето на сите контакти со владата на израелскиот премиер. Нетанјаху ,израелскиот режим на страна ја ставил долгата и одлична соработка со лидерот на палестинската самоуправа и одлучила да го казни.
Дипломатски извори на неколку арапски земји потврдиле дека Изараел има намера да го казни Абас и лидерите на Палестинската самоуправа.

Исите извори потврдија дека таа казна би можела да се движи од ограничено физилко движење за наведени лица.

Сето ова потсетува на времето кога изарелскиот режим покренал слични казни и против поранешниот палестинскилидер Јасер Арафат врз кого изврши убиство со труење во 2004 година.
 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


6 + = eleven

%d bloggers like this: