maktum

ВЛАДЕТЕЛОТ НА ДУБАИ: “Владетелот на Абу Даби постапи самоволно“

Владетелот на Дубаи шеикот Мухаммед бин Рашид ал Мактум за Франс 24 изјавил дека неговата земја и другитре локални земји располагаат со изклучително стратешка и еконосмка положба и дека заради тоа би требале да постигнат подобра соработка и координација на своите активности со што себе си си`помогнале во сеопштиот економски развој.

Ал Мактум истакнал дека неговата земја заговара добрососедски односи засновани на заеднички економски интереси, ама и на прашањето на немешање во внатрешните прашања на своите соседи како далеку од било какви војни кои би можеле да останат несогласиви последици.

Мухаммед бин Рашид во ова прилика критикувал одредени политички смерници на владетелот на Абу Даби и рекол: “ Сиругрносните, разузнувачките и воените активности  на владетелот на Абу Даби направени се без претходни консултации и советување со останатите емирати заради што потребно е во регионалните и меѓународните теми да не дејствуваме самоволно“.

Тој на крајот изјавиил дека опсадата на Катар оставила негативни последици на светската економија и додал: “ Ова блокада пред сё нанасе тешки економски удари на сите нас. Орворено тврдам дека преговорите се единствен метод за излегување од ова криза во Персискиот залив. Ние отсекогаш ја подржуваме коегзисетнцијата, соживотот, солидарноста и соработката со своите соседи и регионални земји„.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


seven × 1 =

%d bloggers like this: