хардталк

90% од буџетот на Ал Џезира доаѓа од владата на Катар

ЛОНДОН, (WAM) – Околу 90 % од буџетот на Ал Џезира доаѓа од владата на Катар, според Мостафа Суаг, (Mostafa Souag)  генерален директор на Ал Џезира медиумска мрежа.

Сите работи што се гледаат на Ал Џезира се “финансирани од владата,од државата Катар”, изјавил во средата Суаг во емисијата на Стивен Сакур, на Би-Би-Си  насловена како”HARDtalk”.

Суаг прецизно го потврдил извештајот на Амнести интернешнал дека властите во Катар и понатаму непотребно ги ограничуваат правата на слобода на изразување, здружување и собирање, како и извештајот на Хјуман рајтс воч за лошиот третман на работниците мигранти кои треба да ги градат објекти за Светското фудбалско првенство .

“Не велам дека Катар е демократска држава”, изјавил Суаг.

Во емисијата биле пренесени  и обвинувањата против Катар, вклучувајќи ги и оние што укажуваат на тоа дека каналот се претворил како “алатка за клевета на произведени вести” и дека пренесува “многу лоши вести” и стана “инструмент, во рацете на Ал Каеда, Даеш , и Хезболах. “

Во емисијата биле изнесени потврдувања на поткрепени обвинувања   за “сведочењето на луѓето кои всушност работеле во” Ал Џезира “, вклучувајќи го и Грег Колкстер Парк, поранешен вработен во Ал Џезира, кој бил таму речиси четири години”.

“Не знам дали го познавате лично, но за ова прво издание за тоа дали разликата е значајна меѓу” Ал Џезира “на англиски и арапски, Парк рекол дека имало и има голем јаз меѓу Арапскиот и Ал Џезира на англиски јазик. Покрај тоа , двата канали, дури и работат надвор во одделни згради, преку улицата едни од други, а нивните уреднички линии се многу остро различни “, изјавил Сакур.

Сакур изразил уште еден пример за пристрасното покривање на Ал Џезира: “Вашиот дописник со седиште во Германија се откажа во 2012 година, бидејќи како што изјавил вашето покривање на сериозните проблеми од почетокот на немирите во Сирија 2011 станале толку партиски и еднострани што повеќе не можел да го свати сето тоа и професионално да издржи”.

Суаг хил обвинет дека како менаџер на Ал Џезира  гледа како министер од владата на Катар: “Кога станува збор за слобода на собирање, изразување, слобода на работниците да се дружат во синдикати, разгледајте го третманот на работниците мигранти кои треба да градат објекти за светскиот фудбалски Куп. ”

WAM / Hatem Mohamed
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× 8 = forty

%d bloggers like this: