Ситуацијата која се случи во текот на викендот во американскиот град Charlottesville не е “вообичаена“ судирот помеѓу американските десничари и левичари, тоа беше нешто повеќе, па можеби и увид во жива крајност на политичкиот спектар на денешна Америка, односно “Трампова Америка“ која се заострува.

За време на судирот една особа со автомобил се залета во група на левичарски демонстранти при што беше убиена една жена, а 2о ранети, сепак тоа е врв на запалената ситуација.

Сме навикнале да гледаме десничарски протести во САД, знаеме како изгледат-конзервативно, исклучиво, често повикувајќи се на религијата и нејзината екстремна интерпретација, нетрпеливо, со тенденција на турање на омраза спрема сё што не одговара на нивната рамка на “ вистинските американци“.

Меѓутоа, она што го гледавме во саботата беше сосема нешто поразлично, ова не изгледаше како уште еден собир на десничарите, па дури ниту на радикалните десничари, ова изгледаше како Третиот рајх!

Марширајќи со факели по примерот на ККК, виорејќи ги знамињата со свастика, извикувајќи “Хитлер беше во право!“, како и анти-семитските повици на омраза, како на сите организирано да им дале на знаење дека не постојат никакви бариери на десниот екстремизам. Со други зборови, кога на таквиот екстремизам му се остави простор на делување тој ќе оди се понатаму и понатаму, “нема од пристојност“ да застане “само“ на омразата кон имигрантите, или црнците, тој ќе оди секогаш понатаму, сё до последната станица, сё до кукастиот крст на Хитлер и геноцидната идеологија.

Некои посматрачи на овие живи ситуации ќе контрираат со тврдењето дека екстремизмот доаѓа и од другата страна на политичкиот спектар, па дури се споменува и така наречената “екстремна“ политичка коректност. “Борци за општествена  правда“ (Social justice warriors – или скратено SJW), стана навредлив термин во САД. Се тврди дека овие луѓе екстремисти бидејќи насекаде гледаат општествена неправда па дури и таму каде што ја нема или “повеќе нема“.

Дека во Америка нема општествена неправда? Тоа многу апсурден став. Само заради фактот дека потчинатите секции на општеството денес уживаат исти права – од право на глас до право на говор – не значи дека против нив не се врши неправда.

SJW секако е феномен кој е омразен кај одредени групации на американското општество, би можело да се каже и кај големиот број на луѓе. Зошто е така? Зошто доаѓа до толкава аверзија спрема политичката коректност и зошто таа “турка“ толку далеку во една страна додека десницата тоне сё побрзо спрема фашизмот?

Политичката коректност во стварност може да биде проблематична и може да дојде до апсурд. Колку за пример, откако Трамп започна да зборува дека на муслиманите ќе им забрани влегување во САД, еден од неофицијалните симболи на отпорот против неговата политика постана хиџабот, односно шамија која ја носат традиционалните муслиманки. Сепак,приврзаниците на SJW притоа како да не сваќаат дека со избирањето на таков симбол заминуваат во зоната на апсурдот бидејќи тоа во крајност е верски симбол на вера која во земјите каде таа се практикува стриктно задушува многу права на жените. Жените кои се борат против верскиот фундаментализам и патријархот во земјите на Блискиот исток.

Меѓутоа во целата таа приказна мораме да разбереме дека САД не се развива на истата пруга како Европа, па дури не и како остатокот од светот. САД е земја во која капитализмот има повеќе значења. Да се биде добар Американец треба да си приврзаник на капитализмот – во добро и зло. Тоа не може да се каеже за речиси половината млади луѓе, а многумината од нив се приврзаници на SJW кои гласале за Сандерс, меѓутоа политичката коректност е нивната задна станица – додека на оние од другата страна Хитлер и свастиката.

Интересно, зарем не? Да размислеме на момент за сето тоа, до каде американското општество овозможило развој на екстремната десница и екстремната левица. Десницата во стварност оди далеку во крајност, далеку понапред од некакви прифатливи конзервативни светогледи. Не можеме да се залажуваме тврдејќи дека Charlottesville е еден радикален исклучок, екстремно мал процент кој ете се собрал во еден град. Можеме да ја следиме Америка како дише, во коментарите под секој политички текст, во порастот на десничарските Јутјуб звезди, во фактот дека многумина гласале за Трамп, бидејќи се “осудил да каже нешто што другите мислат“. И овие од Charlottesvilleu се осудија да кажат и покажат,што ислат другите.

Американската десница се наоѓа на работ да пропадне во нешто што би можеле да го наречеме американски фашизам на 21.век. Со години се подготвува, бетонира огромна подлога со својата реторика која оди два чекори напред и потоа еден назад.

Сепак Америка е поинаква. Нејзиноот десничарски екстремизам не треба да се бара само во нео-нацистичките паради. Нејзиното кокетирање со екстремизмот избувнува и на места кои инаку би биле резервирани за некои стручни дебати.

Десницата оди предалеку и наскоро ќе покаже дека може да оди уште понатаму. Од друга страна левицата останала закопана на станицата за борба против општествената неправда. Нема ништо нужно и лошо во таа борба, меѓутоа тоа во време на надојдена десница може да постане борба против ветерниците. Нешто ја кочи американската левиза, нејзината еволуција, па дури и радикализација. Кој или што? Да погодуваме –  станицата за борба против општествената неправда ја финансираат и подржуваат голем број на играчи, од контраверзните филантропи, па се до медиумите итн. Зошто? Дали тоа во стварност е заговор против американската левица на национално ниво?

Во широк поглед – да. Колку за пример десничарските интернет звезди “јаваат“ на бранот на сопствените следбеници, приврзаници и обожаватели. Од друга страна левичарските извори без подршка од корпоративниот сектор, и генерално од згора“, не би воопшто  мнозински, можел ниту да постои.

U širokom pogledu – da. Primjerice, desničarske internetske zvijezde “jašu” na valu vlastitih sljedbenika, pristaša i obožavatelja. S druge strane, ljevičarski izvori bez potpore korporativnog sektora, i generalno “odozgo”, ne bi uopće, većinom, mogli niti postojati.

Најпосле тоа го гледаме о во најсировитата проценка на ситуацијата – не само на улицата. Не можат нео-нацистите да маршираат без некако отпор во Америка, никаде па дури ниту во Charlottesvilleu. Антифашистичките сили на мејнстрејмот не му се непожелни, подобро левицата би се прикажала како SJW “камилица“ од рамките на Демократска партија, меѓутоа левицата на американската улица во стварност е антифашистичка и значително пожешкакон она што и се прикажува.

Таа левица мора да ги преброди ограничувањата кои пред нив се ставаат, особено за она што ќе се пишува во наредните денови дека на улица сите се исти. Во спротивно со Америка нацистина може да завладее десничарски екстремизам, а кризата се качува се до самата Бела куќа.

Доналд Трамп е исклучителен маркетиншки стручњак – за да побди на изборите тој морал да оди спротивно на доделените стручњаци, бидејќи знел подобро од нив за тоа што поминува кај народот.Работата е во тоа што Треамп знае  сега. Фактот дека после убиството во Charlottesvilleu одбил да повика на една страна, фашистичка страна, јасно покажува како ќе се однесува во ова криза за која Charlottesvilleu можеби е само дури почеток.

Тоа е додавње на бензин на огнот на фрустрирана Америка,  ама можеби и негов најдобар начин да се одржи на власт. Америка е зрела за внатрешни судири, и тоа веќе некое време наназд. Двете спротивни стрни сметат дека ова е момент- за десничарите сметаат дека имаат свој човек во Белата куќа. Двете страни на одвоените места, и дека доколку сега не ја раздрмаат улицата, кои тој ќе биде исфрлен на улица. и доколку сега не ј рздрмаат улицата, тие ќе бидат исфрлени на улица. Додека пак на левичарите влегувањето на Трамп во белата куќа би им била доволна причина за побуна.

Ниту една страна не знае што всушност сака, ама чувствуваат како тензиите ескалираат. Во крајност, САД наскоро би можел да се занимава со примарно самиот себе си, а дури сега ќе видиме колку тоа ќе биде добро за светот или лошо бидејќи Трамп секогаш може да покрене било каков напад или војна, онака “попат“.

Откажи одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молам ставете го вашето име