BREAKING NEWS
Search
шпанија терор

Шпанија на висок степен на подготвеност после двата терористички напади

Шпанската полиција се наоѓа на висок степен на подготвеност откако во два терористички напади кои се случија во период од само 8 часа убиени се 19 особи, а повеќе од 100 се ранети. Меѓу убиените се и пет терористи.

Првиот напад се случи вчера во срцето на Барцелона кога комбе се залета во цивили на простор на булеварот Лас Рамблас. Притоа убиени беа 14 луѓе.
Другиот инцидент се случи рано утринава на крајбрежниот град Камбрилс. Во двата напади ранети се повеќе од 139 особи – меѓу нив 17 се наоѓаат во критична состојба, а 30 во тешка состојба.
Одговорноста за нападите ги презела терористичката организација ИСИЛ истакнувајќи дека нападите ги изведиле “нивни војници“.

Извор:Advance
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× eight = 72

%d bloggers like this: