Еден од петте исламски темели врз кои се потпира исламот е хаџот, имајќи го во предвид ваквиот исламски пропис, жителите на нашите околни населби, денес после полден намаз од центарот на Лабуништа заеднички после проучување на заедничка дова со идни хаџии од Лабуништа, Подгорци, Боровец, од центарот на населба Лабуништа па се до делот познат како автобуска беа испратени од многу бројни сограѓани, притоа посакувајќи им пријатен предстој во светите места Мекка и Медина и нека Возвишениот Аллах им го укабули хаџот.

IMG_7537

Моментално вкупно хаџии од нашиве населби се 41 од кои 38 од Лабуништа, додека другите 1 ни доаѓаат од Подгорци и 2 od Боровец.

Според предвидениот план за реализирање на овогодинешниов хаџ, тргнувањето ќе се извршува со заедничка координација со Исламската верска заедница на Република Македонија, односно со автобуси до аеродромот во Тирана, па до таму со авиони на Турската компанија Туркиш ерлајнс ќе се патува до Џедда, односно со чартер лет, предвидено е во 1.30 часот после полноќ да се започне со патување Тирана-Џедда.

После пристигнувањето прво се посетува Мекка каде се обавува хаџот, со предстој некаде околу 10 дена во Мекка, тука се извршуваат сите хаџиски обреди, пред и после хаџот, пото осум дена се предстојува во Медина, значи од Мекка хаџиите заминуваат за Медина, каде што имаат осум дена предстој во џамијата на Мухаммед а.с и посета на сите историски места на Медина и околината на Медина.( Ухуд, Киблетен, Куба џамијата, и други историски познати места).

Притоа да напоменам дека прво при одењето се прави умра, а потоа се чека денот на Арефат кога хаџиите ќе се искачат на брдото познато како Арафат и од тука започнуваат главните хаџиски обреди и главниот дел заминување на арефат ден пред Бајрам.

Тука се приучуваат дови со предстој од ден ден до акшам, заеднички се клања намаз, се информираат околу Арефат, и тој представува еден од фарзовите на хаџот,што значи без Арефат нема хаџ.

Потоа следува спуштање кон долината на Мин`не, првиот ден на Бајрам, каде што се фрлаат камења на шејтанот , со тоа завршуваат и хаџиските обреди притоа извршувајчи таваф околу кабето.

За враќање во Македонија предвидено е околу, односно од 12 септември, односно од 10 до 13 септември хаџиите во зависност од организацијата на летовите треба да бидеме дома.

И ова година организатор на овојгодинешен хаџ е Исламcката верска заедница – ни изјави накратко хаџи.еф.Максут Максутоски, имам во долна џамија Лабуништа, и водич на годинешниот хаџ.

Во ова прилика редакцијата на Дубаи Портал на сите наши сограѓани и идни хаџии им посакува пријатен претстој во С.Арабија и нека Возвишениот Аллах џ.ш им го укабули хаџот.

IMG_7605 IMG_7602 IMG_7599 IMG_7585 IMG_7589 IMG_7562 IMG_7567 IMG_7568 IMG_7567 IMG_7576 IMG_7558 IMG_7560 IMG_7549 IMG_7638 IMG_7637IMG_7635 IMG_7634 IMG_7633 IMG_7630 IMG_7629 IMG_7620 IMG_7622 IMG_7624 IMG_7626 IMG_7628 IMG_7617 IMG_7616 IMG_7614 IMG_7613 IMG_7610IMG_7609 IMG_7608 IMG_7606 IMG_7605 IMG_7604 IMG_7598 IMG_7599 IMG_7600 IMG_7602 IMG_7596 IMG_7593 IMG_7589 IMG_7588 IMG_7585IMG_7584 IMG_7581 IMG_7579 IMG_7578 IMG_7575 IMG_7562 IMG_7568 IMG_7569 IMG_7572 IMG_7574 IMG_7550 IMG_7554 IMG_7559 IMG_7560 IMG_7561IMG_7549 IMG_7548 IMG_7547 IMG_7546 IMG_7541 IMG_7540

 

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молам ставете го вашето име