мијанмаркартаж

Сё поголема криза на границата на Мијанмар и Бангладеш, ОН предупредува на бројка на бегалци преку 300.000

ОН ова недела објави извештај во кој се проценува дека би можело околу 300.000 Рохинџија Муслимани да побегнат во Бангладеш пред насилствата кои се случуваат на просторот на северозападен Мијанмар. Од ОН предупредуваат дека немаат доволно средства за сите бегалци доколку навистина се случи олку голем акриза.

Актуелните информации зборуваат дека досега во Бангладеш влегле повеќе од 150.000 бегалци откако започнале судирите пред 10-тина дена.

Припадниците ма муслиманското малцинство, кое и до сега е жртва на прогонот масовно бега откако војската на режимот во Мијанмар започна да спроведува операции на целиот простор, кои веќе според хуманитарните активисти слободно може да се каже дека властите преку полицијата, војската и будистичките банди спроведуваат геноцид, врз недолжното муслиманско население.

Од ОН истакнуваат дека бегалците пристигнуваат во Бангладеш во многу тешка состојба, многу се исцрпени, болни и има значителн број на ранети.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


4 + = ten

%d bloggers like this: